Copiii din India, Filipine și mai multe țări africane prezintă cel mai mare risc, potrivit raportului agenției ONU.

„Pentru prima dată, avem o imagine completă a locului și modului în care copiii sunt vulnerabili la schimbările climatice, iar tabloul este aproape disperat”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

„Șocurile climatice și de mediu subminează spectrul complet al drepturilor copiilor, de la accesul la aer curat, hrană și apă potabilă, la educație, locuință și chiar dreptul lor de a supraviețui. Practic, viața niciunui copil nu va scăpa neafectată” a adăugat Fore.

Țări cu „risc extrem de mare”

Intitulat „Criza climatică este o criză a drepturilor copilului”, raportul UNICEF a constatat că aproape jumătate din cei 2,2 miliarde de copii din lume, care trăiesc în 33 de țări, au „un risc extrem de mare”. Este vorba de națiuni africane. India și Filipine au fost, de asemenea, clasificate în același mod.

Copiii de aici „se confruntă cu o combinație mortală de expunere la multiple șocuri climatice și de mediu, cu o vulnerabilitate ridicată din cauza serviciilor esențiale inadecvate, cum ar fi apa și canalizarea, asistența medicală și educația”, a constatat raportul.

Raportul relevă și faptul că locul în care sunt generate emisiile de gaze cu efect de seră diferă de cel în care se înregistrează cel mai mare impact climatic în rândul copiilor. Cele 33 de țări „cu risc extrem de ridicat” emit, împreună, doar 9% dintre emisiile de CO2 de la nivel mondial. În schimb, primele cele mai poluante 10 țări sunt responsabile de aproape 70% dintre emisiile globale. Doar una dintre aceste țări este clasificată cu „risc extrem de ridicat” la nivelul indicelui.

Activista pentru schimbări climatice, Greta Thunberg, a declarat că ultimul raport a confirmat că în special copiii vor fi afectați excesiv. Ea a îndemnat din nou liderii mondiali să ia măsuri, în loc doar să vorbească.

Sursă foto: Dreamstime