Germania a lăudat intenția Chinei de a veni cu un plan de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în cadrul Conferinței de securitate de la Munchen.

Totuși, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, spune că nu se pune problema despre planuri de pace care să prevadă concesii teritoriale făcute Federației Ruse.

Oficialul german a mai spus că o pace justă presupune că ”cineva care a încălcat integritatea teritorială, mai precis Rusia, îşi retrage trupele din ţara ocupată”. Ea a adăugat că ”pacea mondială se bazează exact pe faptul că noi toţi recunoaştem integritatea teritorială şi suveranitatea fiecărei ţări”.

Nicio șansă de pace, dacă Federația Rusă nu se retrage complet

Pe scurt, Germania spune că nu se poate vorbi de pace decât dacă Vladimir Putin își va retrage complet trupele de pe teritoriile Ucrainei.

Șefa diplomației germane spune că cererile de încetare a războiului care prevăd cedarea de teritorii Federației Ruse sunt inacceptabile.

Rishi Sunak afirmă că Marea Britanie va furniza Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen că Marea Britanie antrenează soldați ucraineni pentru a-și apăra țara și, de asemenea, va ajuta orice națiune să furnizeze avioane Ucrainei.

Cu toate acestea, el nu și-a luat niciun angajament de a trimite avioane de luptă în Ucraina în curând. El a spus că Marea Britanie va deveni prima națiune care va trimite arme cu rază lungă de acțiune într-o țară devastată de război.

„Când Putin a început acest război, a pariat că hotărârea noastră va ceda. Chiar și acum, el pariază că ne vom pierde curajul”, a declarat Sunak în discursul său. El a precizat că Marea Britanie va fi întotdeauna de partea „libertății, democrației și statului de drept. Premierul britanic a emana încredere în dorința sa de a lucra pentru securitatea colectivă a Europei, în ciuda faptului că nu mai face parte din Uniunea Europeană.

„Securitatea continentului european va fi întotdeauna prioritatea noastră”, a afirmat Sunak.

Luând cuvântul la summitul de la München, premierul britanic a informat adunarea că țara sa a fost prima care a furnizat tancuri Ucrainei și prima care a antrenat piloți și pușcași marini ucraineni. Cu toate acestea, el a declarat că este nevoie de o „strategie militară și de o strategie politică”.

„Ucraina are nevoie și merită această asigurare”, a declarat Sunak, adăugând că Marea Britanie va fi prima națiune care va ajuta Ucraina prin furnizarea de arme cu rază de acțiune mai lungă. „Marea Britanie este pregătită să ajute orice țară pentru a furniza Ucrainei avioanele de care are nevoie astăzi, dar trebuie, de asemenea, să instruim piloții ucraineni să folosească avioanele avansate”.