Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, noi măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară, în contextul conflictului armat declanşat de invazia forţelor armate ruse în Ucraina.

În acest context, Executivul va adopta un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară.

Premierul a anunţat, sâmbăta trecută, la finalul unei alte şedinţe de Guvern, că România a cheltuit 51 de milioane de lei, de la începerea conflictului din Ucraina, iar săptămâna aceasta vor fi înaintate documentele la Bruxelles pentru începerea decontărilor.

În plus, războiul este departe de a se termina. Moscova are patru condiții clare pentru ca războiul să ia sfârșit. Rusia cere Ucrainei să înceteze acţiunile militare, să modifice constituţia pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus şi să recunoască republicile separatiste Doneţk şi Lugansk ca teritorii independente.

Executivul ar pregăti modificarea legii pentru securitatea şi apărarea țării

Pe de altă parte, surse citate de Realitatea PLUS, au arătat că Executivul ar pregăti modificarea legii pentru securitatea şi apărarea țării. Sursa citată a susținut că România ar putea intra în stare de criză pe fondul conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei. Starea de criză nu afectează cetățenii. Structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

La Guvern are loc o ședința pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, urmată de o ședință de Guvern în care ar putea fi adoptat proiectul de lege pentru instituirea stării de criză. Executivul a lucrat la un proiect de lege în aceste zile, proiect care prevede ca situația de criză să fie instituită la propunerea ministrului Apărării, avizată de premierul în funcție și introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Când va fi instituită starea de criză

Proiectul de lege mai spune că starea de criză va fi instituită în momentul în care societatea se confruntă cu apariția sau iminența unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condițiile de viață, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea țării sau să pună în pericol orice alte valori constituționale. Sursele mai spun că proiectul de lege urmează să fie adoptat săptămâna aceasta de către Executiv, în timp ce Parlamentul este pregătit să adopte proiectul în procedură de urgență.