Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații în care a explicat cum sunt ajutați refugiații din Ucraina de către statul român, în coordonare cu Uniunea Europeană și cu sprijinul societății civile.

El a spus că România și Republica Moldova stabilesc termenii unui coridor pentru ucrainenii care fug din țară prin Moldova și apoi se îndreaptă spre România.

„Vor fi puse la dispoziție, de către România, mijloace de transport pentru Republica Moldova. De asemenea, va fi asigurat mai mult personal, pentru a procesa mai ușor intrarea cetățenilor ucraineni în România.  Un alt subiect discutat astăzi, la nivel guvernamental, a fost de a identifica un total, cât a cheltuit România de la începutul războiului România – Rusia. Am reușit să discutăm cu toate instituțiile implicate și suma aproximativă este de 51 de milioane de lei. Săptămâna viitoare vom putea înainta documentele la Bruxelles pentru începerea decontărilor”, a arătat Ciucă.

Care este suma totală pentru refugiați

Primul-ministru a explicat că persoanele aflate în spațiile de stat vor primi 50 de lei/persoană.

„Am stabilit costurile pe care le asigurăm pentru cetățenii ucraineni. Pentru cei care vor fi cazați în spațiile asigurate de instituțiile statului, costurile vor fi de 50 de lei/persoană. Cei care vor fi cazați în alte spații decât cele puse la dispoziție de autoritățile statului, costul va fi de 100 lei/ persoană. Suma evaluată în total este de aproximativ 208 milioane.” a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Totodată, a anunțat organizarea hub-ului umanitar din România, care va fi la Suceava.

”În acest sens, am discutat cu președintele Klaus Iohannis, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu Ylva Johansson, comisarul pentru migrație și afaceri interne.” a spus premierul Nicolae Ciucă.

Hub-ul va fi sub coordonarea autorităților de la Bruxelles.

”Mulțumesc tuturor pentru modul în care s-au mobilizat, inclusiv pentru demersul de donare de sânge. Cantitatea este consistentă. Sunt spre finalizare demersurile ca acest transport să aibă loc” a anunțat premierul.

Hotărârea cu privire la HUB-ul din Suceava

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat hotărârea nr. 13 din 04.03.2022 privind desemnarea Departamentului pentru Situații de Urgență ca autoritate responsabilă pentru operaționalizarea HUB-ului destinat coletării ajutoarelor umanitare și trimiterii lor în Ucraina.

Astfel, având în vedere degradarea situației de securitate din Ucraina care a generat exodul masiv al populației din zonele afectate și deplasarea acestora către zonele neafectate generând astfel apariția unei crize umanitare reprezentată în principal de nevoia acută de a asigura nevoile de bază ale acestor persoane,
respectiv cazare, hrană și condiții minime de igienă, prin raportare la evenimentele anterioare petrecute pe plan internațional care au implicat exodul populației din zonele de conflict armat, din care rezultă că
în primele zile se refugiază persoanele cu posibilități financiare și nivel de trai peste medie, care de obicei nu au nevoie de sprijin umanitar, iar ulterior se refugiază persoanele cu posibilități materiale limitate și care au resurse ce nu le permit asigurarea mijloacelor minimale de subzistență în zonele în care se refugiază, apreciind că evoluția situației de securitate din Ucraina vă continua să degenereze, urmând a fi afectate zone mult mai extinse decât în prezent, deoarece la acest moment este necesară colectarea centralizată ajutoarelor umanitare provenite din țările care și-au arătat disponibilitatea de a participa la acest demers și prin raportare la poziționarea geografică a României în imediata vecinătate a zonelor afectate fapt care permite distribuirea facilă către acestea, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. e) și i) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu
modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) și n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență cu modificările și completările ulterioare și ale art. 2 și 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

Măsurile necesare pentru operaționalizarea unui HUB umanitar

HOTĂRÂRE:

Art. 1 – (1) Se abilitează Departamentul pentru Situații de Urgență prin structurile aflate în componență sau coordonare, să întreprindă toate măsurile necesare pentru operaționalizarea unui HUB umanitar prin mecanismul european de protecție civilă sub egida Direcției Generale Protecţie Civilă şi Operaţiuni
Umanitare Europene – DGECHO. Prin centrul prevăzut urmează a fi gestionate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict din Ucraina.

Art. 2 – (1) Se desemnează Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ca autoritate responsabilă în relația cu DGECHO pentru semnarea acordurilor de grant și înaintarea cererilor de finanțare. Pentru operaționalizarea HUB-ului prevăzut la art. 1 Departamentul
pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară toate operațiunile necesare prin mecanismul european de protecție civilă în baza acordurilor cu Comisia Europeană.

Art. 3 – Pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri Departamentul pentru Situații de Urgență prin structurile aflate în componență sau coordonare, la nevoie, va întreprinde măsurile necesare pentru amendarea cadrului normativ în vigoare.

Art. 4 –Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.