Premierul Nicolae Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, despre ceea ce se petrece în Ucraina cu o delegație a Congresului SUA. Discuțiile au vizat situația de securitate determinată de agresiunea militară rusă în Ucraina și de gestionarea valurilor de refugiați. Premierul a făcut o prezentare a modului în care România percepe situația de securitate curentă, inclusiv acțiunile militare ruse și scopurile sale.

„Prim-ministrul român a insistat pe dovada de unitate a aliaților, care prin prezența militară pe teren, aici, în România, oferă certitudinea angajamentelor de securitate colectivă din cadrul NATO, precum și a valorii Parteneriatului strategic cu SUA. Cu acest prilej, a fost subliniată și importanța dezvoltării de noi investiții americane în România”, se arată în comunicatul Guvernului.

Ce a transmis delegația Congresului SUA

Conform acestuia, Steven Lynch, șeful Delegației Congresului SUA  a mulțumit pentru activitățile României și pentru leadershipul pe care îl oferă atât în sprijinirea refugiaților, cât și a ucrainenilor rămași să lupte pentru apărarea țării lor.

De altfel, în weekend, au fost luate noi măsuri pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. Mădălina Turza, consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, a anunțat, sâmbătă, că România se pregătește pentru a doua etapă în gestionarea crizei refugiaților ucrainei. În cursul zilei de sâmbătă, consilierul de stat în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă a anunțat că România va înființa șase grupuri de lucru, a parte a unor noi măsuri în ceea ce privește criza ucrainenilor care fug din calea războiului.

Măsuri în sprijinul refugiaților din Ucraina

Mădălina Turza spune că aceste grupuri vor fi ”orientate pe zonele nevralgice în care România trebuie să vină cu un răspuns consolidat pentru cei care aleg să rămână” în România, adăugând că ”în momentul de faţă sunt aproximativ 80.000 şi probabil că vor fi şi mai mulţi”.

”Încă de pe data de 24 februarie 2022, când s-a declanşat această situaţie, România a intrat în prima fază de intervenţie, de urgenţă, legată de gestionarea fluxurilor de refugiaţi care au venit pe teritoriul ţării noastre. În această fază, vârful de lance al acţiunii a fost DSU care a gestionat toată situaţia de criză din punctele de trecere a frontierelor şi tot ce a presupus partea de protecţie şi sprijin de protecţie civilă. Evident, pe lângă aceste măsuri pe care le-a luat DSU, s-au raliat ministerle de linie care au generat în timp real o serie de reglementări care au permis acomodarea refugiaţilor la noi în ţară”, spune Mădălina Turza.