Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă anunță că la momentul actual nu este necesară raționalizarea alimentelor, România nefiind afectată de o asemenea perspectivă.
De menționat este faptul că precizările Executivului vin după ce luni, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu miniștrii energiei, finanțelor și agriculturii.
În urma discuțiilor purtate, a fost analizat impactul măsurilor adoptate de Executiv în domeniul economic, dar și cel al energiei. Totodată, Guvernul mai precizează că se va continua evaluarea situației generate de creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică, spre beneficiul populației.
„În cadrul reuniunii a fost analizat impactul măsurilor adoptate de Guvern în domeniile economic și energiei pentru protejarea populației și a mediului de afaceri. Reprezentanții Guvernului vor continua evaluarea situației generate de creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică, Executivul fiind decis să consolideze efectele măsurilor stabilite pentru a ajuta consumatorii casnici și a asigura funcționarea în condiții optime a serviciilor publice și a economiei”, potrivit Executivului.
În cadrul evaluărilor, participanții au subliniat că, potrivit analizei specialiștilor, nu este necesară raționalizarea alimentelor, România nefiind afectată de o asemenea perspectivă, conform comunicatului de presă.
Ce spune ministrul Agriculturii despre alimente
De menționat este faptul că raționalizarea alimentelor a fost dezbătută și cu o zi în urmă de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta preciza de asemenea că nu s-a luat niciodată în calcul raţionalizarea alimentelor.
Totodată, ministrul adăuga că având în vedere că „nu de puţine ori” producătorii de alimente spun că retailerii nu acceptă renegocieri de preţuri, dar cele de la raft au crescut, guvernul ia în calcul „intervenţii echilibrate”.
„Alimentele nu vor fi raţionalizate, ca să eliminăm şi această zonă în care unii, care nu cunosc agricultura României şi capacitatea fermierilor români de a produce, speculează. Deci nu s-a luat niciodată în calcul raţionalizarea alimentelor, să ajungem ca pe vremurile de dinainte, să luăm alimente pe cartelă”, a declarat duminică acesta, într-o conferinţă de presă.
Referitor la alimente, ministrul Agriculturii preciza că „toate alimentele sunt de bază”.
„Se discută, se analizează soluţii, pentru a-i proteja pe români să-şi asigure coşul zilnic. În rest, că sunt şase, că sunt 8, că sunt 10, că sunt 15 sau 20, la finalul analizei, cu siguranţă vă vom prezenta aceste date”, a precizat ministrul Agriculturii.