Întâlnire de urgenţă la Palatul Victoria pe tema situaţiei din Ucraina şi a modului în care România poate oferi sprijin refugiaţilor ce fug din calea războiului şi rămân pe teritoriul ţării noastre. Care a fost mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă?
Unul dintre efectele cele mai vizibile asupra României ale războiului din Ucraina este cel al exodului de refugiaţi din ţara vecină.
Întâlnire de urgenţă între Guvern, societatea civilă şi organizaţiilor internaţionale ce luptă să sprijine refugiaţii din Ucraina
Luni, 14 martie, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanţii societăţii civile şi ai organizaţiilor internaţionale implicate în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina.
Prim-ministrul a fost însoţit, la această întâlnire, de consilierul de stat Mădălina Turza şi de Raed Arafat, şeful DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă).
“Întâlnirea a avut ca scop principal integrarea eforturilor autorităților cu cele ale societății civile prin dialog și coordonare cu privire la necesitățile din teren și implementarea unui mod de lucru eficient”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului României.
Efecte negative asupra a tot ce înseamnă activitatea economică a întregului continent și a lumii
Nicolae Ciucă a subliniat că războiul din Ucraina va avea efecte puternice nu doar asupra ţărilor vecine, ci şi asupra economiilor din întreaga Europă şi chiar întreaga lume.
“După trei săptămâni grele, trei săptămâni de război și gestionare a implicațiilor lui, nu putem să nu apreciem eforturile societății civile de a oferi sprijin. Este absolut necesar să lucrăm împreună, să ne adaptăm și să identificăm noi metode de lucru care să ne ajute să gestionăm această situație.
Discuția de astăzi cu factorii implicați atât din partea Guvernului și a ministerelor, dar și a instituțiilor și a ONG-urilor, ne ajută să evaluăm eficacitatea mecanismelor pe care le-am înființat și a liniilor de implementare.
Este clar că acest război va produce efecte nu doar în țările de graniță, ci vor fi efecte asupra a tot ce înseamnă activitatea economică a întregului continent și a lumii. Este important să fim pregătiți să gestionăm aceste efecte negative”, a fost mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă.
Discuţii privind protecţia pe termen mediu şi lung a refugiaţilor ucraineni
Şeful Guvernului a apelat la colaborarea și implicarea activă a administrației publice locale și a subliniat nevoia de uniformizare a practicilor și procedurilor pentru toate județele.
La întâlnirea de luni, 14 martie, au fost evaluate metode de coordonare pentru asigurarea măsurilor de protecție pe termen mediu și lung, precum: locurile de muncă, cazare sau, în cazul tinerilor studenți, înmatriculare în învățământul superior.
Tot cu această ocazie, a fost abordat subiectul modalităților de sprijin destinat organizațiilor neguvernamentale, în contextul parteneriatului cu instituțiile statului pentru sprijinirea și facilitarea accesului la servicii adaptate nevoilor pentru refugiații din Ucraina.