Nicolae Ceaușescu a avut iaht de lux. L-a folosit o singură dată, însă nava funcționează și azi (VIDEO)

Nicolae Ceaușescu

SURSA FOTO: Wikipedia

Nicolae Ceaușescu a fost impresionat de o croazieră pe Nil, în anii ’70, astfel că a comandat să îi fie construit un iaht de lux. Nava a fost gata în 1986. Dictatorul şi soţia sa nu au apucat însă să o folosească decât o singură dată. Iată imagini de colecţie cu ambarcaţiunea.

Cum arată iahtul de lux al soților Ceaușescu

Iahtul exclusivist al soților Ceaușescu, acum disponibil pentru închiriere, oferă o experiență unică celor care doresc să facă o călătorie în trecut, în perioada comunistă. Această navă de lux, construită special pentru Elena și Nicolae Ceaușescu, este ancorată în portul Brăila.

Fostul cuplu prezidențial nu a apucat să se bucure de ea decât o singură dată. Acum, vaporul poate fi închiriat pentru croaziere pe Dunăre sau evenimente precum simpozioanele.

SURSA FOTO: captură Antena 3

Construcția navei a început în 1979, când Ceaușescu, inspirat de o croazieră pe Nil, a decis să aibă propria ambarcațiune de lux. După șapte ani, în 1986, vaporul a fost finalizat la Șantierul Naval Oltenița, devenind unul dintre cele mai mari proiecte din „Epoca de Aur”.

Denumit inițial „Mircea cel Bătrân”, acesta a fost folosit de familia Ceaușescu doar o dată, pentru o excursie în Delta Dunării. După Revoluția din 1989, nava a intrat sub administrarea Marinei Militare, fiind folosită în principal pentru misiuni diplomatice și de protocol.

Designul interior al navei este unul cu adevărat impresionant. Accesul publicului larg este însă restricţionat

Interiorul navei impresionează prin designul său elegant și sofisticat, având trei niveluri. La primul etaj se află zona de protocol, care include patru apartamente luxoase și 12 cabine. Nicolae și Elena Ceaușescu aveau apartamente separate, legate printr-un coridor.

Decorul camerei lui Ceaușescu este dominat de tapet bej, în timp ce apartamentul Elenei este decorat în nuanțe de roz, păstrându-și aspectul original, cu tapițerie din mătase naturală și mobilier sculptat manual din lemn de tei.

Un alt element impresionant al navei este salonul de protocol, cu o suprafață de 200 de metri pătrați, cea mai mare încăpere fără stâlpi de susținere construită pe o navă românească. După 35 de ani, nava, redenumită „Mureș”, și-a păstrat în mare parte amenajările originale.

Astăzi, vaporul poate fi închiriat pentru evenimente speciale, deși tarifele pot ajunge la câteva mii de euro, la care se adaugă costurile cu combustibilul, consumul navei fiind de aproximativ 800 de litri pe oră.

Comandantul navei, Adrian Andrei, a declarat că „Mureș” are o autonomie de până la cinci zile sau 2.500 de kilometri, datorită rezervei de combustibil, alimente și apă.

Cu toate acestea, pentru a proteja nava, nu este permisă închirierea pentru nunți sau petreceri private, iar accesul publicului larg este restricționat.