Revista Evenimentul Istoric – ediția nr. 71 este disponibilă începând de astăzi la chioșcuri și online, pe www.edituradecarte.ro cu livrare gratuită. 

Nicolae Ceaușescu, mărturie istorică înainte de împușcare! Dezvăluiri din arhiva TVR în Evenimentul Istoric nr. 71

La împlinirea a patru luni de la Căderea lui Ceaușescu, TVR difuzează în prime time o emisiune maraton realizată de Ion Baiu (operatorul care a filmat Procesul și Execuția Ceaușeștilor) cuprinzînd: difuzarea Casetei cu Procesul Ceaușeștilor în variantă anunțată ca integrală, în realitate cenzurată; o dezbatere cu specialiști în Drept menită a contrazice opiniile din Occident privind caracterul stalinist al Procesului; un reportaj realizat în curtea TVR cu foști luptători pentru apărarea televiziunii după 22 decembrie 1989 având drept scop reafirmarea tezei iliesciste că teroriștii au existat și un reportaj realizat de Ion Baiu la Cazarma în care au fost închiși Ceaușeștii cu participarea celor care au răspuns de captivitatea lor.

Care este mărturia lui Nicolae Ceaușescu înainte de împușcare descoperită în imaginile din arhiva TVR, nealterată de diversiunile ulterioare? Ce credea cu adevărat fostul conducător despre diversiunea din Piața Palatului (fosta C.C.) sau despre implicarea Generalilor în revolta de la Timișoara? Aflați răspunsurile din ediția cu nr. 71 a revistei Evenimentul Istoric, disponibilă începând de astăzi la chioșcuri și online, pe www.edituradecarte.ro cu livrare gratuită. 

Rolul Masoneriei în alegerea lui Al. I. Cuza

La 5 ianuarie și 24 ianuarie 1859, colonelul Alexandru Ioan Cuza era ales domn al Moldovei, respectiv Țării Românești. Aceste două evenimente majore au fost numite generic dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, respectiv, Mica Unire. 

Înainte de 22 ianuarie 1859, delegaţia boierilor moldoveni trebuia să ajungă la Bucureşti, înainte de a porni spre Constantinopol, ca să obțină de la Sultanul Abdul Medjid firmanul de învestitură a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Adunarea Electivă a Ţării Româneşti urma să își desfăşoare lucrările, în sediul său cunoscut din Dealul Mitropoliei (Palatul Patriarhiei Române), în perioada 22 şi 24 ianuarie 1859.

Evident, la București, antiunioniştii au fost mult mai numeroşi decât unioniştii în Adunarea Electivă, fiindcă se vota cenzitar. Paşoptiştii, mulți dintre ei masoni, știau că trebuiau să forţeze zdravăn nota.

Care a fost rolul Masoneriei în alegerea lui Al. I. Cuza? Descoperiți detalii mai puțin cunoscute despre ziua de 24 ianuarie 1859 și întâlnirile care au precedat și decis Mica Unire în paginile noului număr al revistei Evenimentul Istoric, disponibil începând de astăzi la chioșcuri și online, pe www.edituradecarte.ro cu livrare gratuită. 

Aviatorul erou Marcel Drăgușanu, decorat cu Legiunea de Onoare, vedetă la Hollywood

În anii Războiului de Întregire Naţională 1916-1919, aviatorii noştri au executat sute de misiuni aeriene periculoase. Printre aceşti eroi ai Cerului românesc s-a numărat şi locotenentul aviator Marcel Drăguşanu, pilot de vânătoare. Pentru faptele sale de arme a fost decorat cu înalte decoraţii franceze şi româneşti. 

Care au fost contribuțiile acestui strălucit cavaler al manşei la realizarea României Mari, ce decizii a luat după terminarea războiului și cum a ajuns să aibă o carieră în cinematografie, în Italia și la Hollywood, aflați din paginile noului număr al revistei Evenimentul Istoric, disponibil începând de astăzi la chioșcuri și online, pe www.edituradecarte.ro cu livrare gratuită. 

Pentru toți cititorii interesați și pasionați de istorie, Evenimentul Istoric a lansat și canalul de youtube cu același numele pe care îl găsiți aici, canal pe care puteți urmări materiale video la fel de interesante ca cele prezentate în paginile revistei.