Universitatea din București îi retrage lui Nicolae Ceaușescu titlul de Doctor Honoris Causa
Miercuri, Universitatea din București (UB) a confirmat revalidarea deciziei de a revoca titlul onorific de Doctor Honoris Causa acordat în trecut lui Nicolae Ceaușescu.
„Senatul Universității din București (UB) a decis, de jure, în ședința de miercuri, 21 februarie 2024, revalidarea hotărârii de retragere a titlului onorific de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat de Universitatea din București lui Nicolae Ceaușescu”, a informat UB, într-un comunicat adresat presei.
Prin această decizie, se confirmă implicit validitatea celei adoptate în perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990. Potrivit instituției, deși aceasta nu poate fi găsită în arhive, a fost aplicată în mod efectiv încă din 1990.
„Senatul UB a votat propunerea mea de a-i retrage titlul de doctor honoris causa lui Nicolae Ceaușescu, pe care Universitatea i-l acordase în 1973”, a transmis Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București (FSPUB).
Totodată, condamnarea definitivă și irevocabilă a lui Ceaușescu se numără printre cazurile clare de retragere a titlurilor onorifice de Doctor Honoris Causa acordate de Universitatea din București.
„Menționăm că Nicolae Ceaușescu nu figura, nici până în prezent, pe lista oficială, publicată inclusiv pe site-ul www.unibuc.ro, a posesorilor titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din București”, se mai arată în comunicat.
Ce studii avea Ceaușescu
Subiectul studiilor lui Nicolae Ceaușescu a fost întotdeauna unul controversat și intens dezbătut. Atât înainte, cât și după Revoluția din decembrie 1989. Puțini români cunosc cu adevărat detalii despre educația dictatorului.
Au existat numeroase speculații. Continuă să existe voci care susțin că Ceaușescu nu a obținut doar diploma de licență de la ASE, ci și diploma de Bacalaureat cu ajutorul unor lideri comuniști ai epocii, nu datorită eforturilor sale academice.
Conform informațiilor oficiale, Ceaușescu a absolvit Facultatea de Științe Economice. Există și bănuieli similare în ceea ce privește educația soției sale. Aceasta a ajuns chiar să devină un membru important al Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie.
Gheorghe Maurer a abordat subiectul educației lui Nicolae Ceaușescu, menționând că, înainte de preluarea puterii, nu l-a cunoscut foarte bine pe acesta.
Totuși, a apreciat dorința lui Ceaușescu de a-și continua parcursul academic. Acest lucru s-a reflectat în cererea lui către Gheorghe Gheorghiu-Dej de a-i permite să continue studiile.
Întrebările referitoare la maniera în care Elena și Nicolae Ceaușescu și-au obținut diplomele continuă să persiste. De fapt, ei nu sunt singurele figuri de vârf ale comunismului care au fost avansate la statutul de absolvenți de învățământ superior datorită intervențiilor politice.