Nicolae Ceaușescu și-a prezis moartea? La 106 ani de la nașterea fostului lider comunist, cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda a făcut niște dezvăluiri extrem de interesante.
Nicolae Ceaușescu obișnuia să organizeze petreceri impresionante cu sute, ba chiar mii de invitați, cu ocazia zilei sale de naștere, pe 26 ianuarie.
Gheorghe Turda a fost nelipsit de la aceste evenimente fastuoase, cu mese abundente. Acum, artistul a dezvăluit motivul pentru care a refuzat să mai participe la serbările din 1989, anul Revoluției.
S-au împlinit 106 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu
Cu 106 ani în urmă, pe 26 ianuarie, Nicolae Ceaușescu se năștea la Scornicești. În fiecare an, cu ocazia zilei sale de naștere, obișnuia să organizeze festivități cu invitați riguros aleși și soliști atent selectați, neimplicați în scandalurile vremii.
Gheorghe Turda, care s-a numărat printre preferații dictatorului, a spus cum era atmosfera la aceste petreceri.
”Cea mai interesantă aniversare a lui a fost cea organizată în 1985, în cupola Expoziției, cu vreo 5.000 de invitați, cu secretari de stat, de județ, de partid, cu foarte multă lume bună, cu mese întinse, cu mâncare tradițională, cu sarmale, fripturi, iar la aperitiv, peștele era nelipsit.
La aceste petreceri era o liniște mormântală, nu se auzea nici zdrăngănitul furculițelor, ospătarii erau instruiți, era o disciplină totală.
Pentru noi, artiștii, era foarte bine, că nu trebuia să depunem eforturi, ca să ne facem auziți, ca la alte petreceri, atunci când cântam”, a declarat acesta pentru Playtech.
Ce artiști invita dictatorul la petrecerile sale?
Cântărețul de muzică populară a dezvăluit și ce artiști erau preferați de Ceaușescu. A spus, de asemenea, pe cine evita să invite la petrecerile sale.
”Eram câțiva artiști, preferații lui, printre care eu, Gheorghe Zamfir, Ștefania Rareș, Dumitru Fărcaș. De pe listă erau tăiați Irina Loghin, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, implicați în niște scandaluri ale vremii.
Eu aveam mari emoții, când le cântam. Nu de alta, dar, dacă încurcam vreun vers, îmi dădeam singur foc la valiză. Elenei Ceaușescu îi plăcea piesa ”A venit aseară mama”, are 16 strofe.
Ce teamă aveam ca să nu fac vreo mică greșeală! Ea aplauda, dar avea o privire rece, Nicolae Ceaușescu era cu mult mai prietenos, cu noi, artiștii!”, a povestit el.
Nicolae Ceaușescu nu și-a mai aniversat ziua în anul 1989
Gheorghe Turda își aduce aminte că Nicolae Ceaușescu nu a mai organizat nicio petrecere pe 26 ianuarie 1989, anul Revoluției și totodată anul morții sale. Acest lucru îl face să se întrebe dacă liderul comunist și-a presimțit sfârșitul.
Cântărețul susține că dictatorul oricum nu mai avea mult de trăit, fiind foarte bolnav.
”Nicolae Ceaușescu n-a mai organizat obișnuita petrecere, și în 1989, de ziua lui de naștere, ca în alți ani. Cu siguranță, plutea în aer revoluția, erau deja multe nemulțumiri, se temea!
Oricum, chiar dacă nu ar fi fost împușcat, în 1989, el n-ar mai fi trăit foarte mult timp, poate vreo cinci ani, dacă o mai ducea, căci era foarte bolnav!”, a spus artistul.
Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1989. Decizia a fost anunțată de instanța de la Târgoviște.
Elena Merișoreanu, gafă la un Revelion organizat de Ceaușescu
Recent, Elena Merișoreanu a povestit că a comis o mare gafă la un revelion la care participa și dictatorul.
Artista a dezvăluit și cine a fost persoana care a intervenit pentru a o salva din acea situație delicată.
Elena Merișoreanu a participat la multiple Revelioane organizate de Nicolae Ceaușescu în calitate de artistă angajată la Rapsodia.
Liderul comunist aprecia cântecele tradiționale, iar într-o ocazie, el a solicitat ca ea și Ștefania Rareș să interpreteze „Radu mamii, Radule!”. Însă, în timpul interpretării, au avut o confuzie legată de versuri. Mai multe puteți citi aici.