Aceasta este o imagine la nivel de mase și, așa cum a demonstrat psihologul francez Gustave Le Bon, mulțimile au idei puține, ferme și greșite. Liderul comunist nu era mulțumit de ceea ce se întâmpla în societatea socialistă și un document din iunie 1967 explică de ce ideologia egalitaristă nu era de viitor.
Chiar proaspătul conducător făcea precizările. Numai în anul 1966 au fost pierduți peste 80 de specialiști cu înaltă calificare în fizică, matematică și medicină. Nicolae Ceaușescu îi definea drept trădători ai ideologiei marxiste și n-ar fi avut o soartă prea bună în cazul unei capturări.
Nu putea să înțeleagă faptul că oamenii de știință erau atrași de fondurile generoase puse la dispoziție de către SUA și, mai ales, că nu erau constrânși de măsurile birocratice luate de regimul politic comunist.
Ce nu a reușit statul comunism
În plus, savanții sunt atrași de acel mediu social în care pot să-și exprime ideile, să se desăvârșească profesional. România socialistă avea numai câteva centre universitare și statul hotăra mereu ce să cercetezi și unde.
Funcționarii de partid aveau obiceiul să distribuie absolvenții de facultate pe unde aveau nevoie și valorile reale puteau fi aruncate undeva în pustiu.
Cum statul comunist n-a reușit să treacă peste barierele intelectuale specifice, oamenii cu studii superioare au continuat să migreze tocmai în lagărul capitalist și România a început să se golească de valori.