Premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție telefonică cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în privința cutremurului care s-a produs recent în regiunea Olteniei. Așadar, la nivelulul MAI a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc marți în zona Oltenia

„Premierul a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin. În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister.”, a anunțat administrația de la Palatul Victoria.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc marți (14 februarie) în zona Oltenia, județul Gorj, potrivit Institutului Național de Fizica Pământului (INFP). Seismul s-a produs la ora 15:16:53 (ora României), la adâncimea de 40 km. În urma acestuia, cel puțin două replici cu magnitudinea peste 3 au fost înregistrate.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitești, 161km SE de Timișoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brașov.

Un cutremur de peste 5 grade a avut loc în Gorj cu o zi în urmă

Reamintim că luni, 13 februarie, un alt cutremur puternic de suprafaţă a avut loc în judeţul Gorj, de magnitudine 5.2. Oamenii au ieșiți panicați din locuințe, iar acum, se tem să mai rămână în casele lor. A fost afectată chiar și Primăria din Târgu Jiu.

„Am resimțit foarte tare, ne-am panicat. A plecat de la o singură mișcare, iar intensitatea a fost până la urmă foarte mare. Absolut toată clădirea s-a mișcat, aveam impresia că pleacă.”, a declarat un angajat al primăriei. Undele seismului au ajuns până în Bulgaria, Serbia și Ungaria.

„După cum ați văzut și la turci, cutremurele de suprafață se produc cu replici destul de multe. Acestea pot provoca pagube sau daune, dar doar dacă sunt sub o clădire. Explicația este că sunt niște falii care se activează din când în când.”, a explicat Constantin Ionescu, directorul INFP, pentru Antena 3 CNN.