MApN informează căNicolae Ciucă, l-a primit, marţi, la sediul MApN, pe omologul din Republica Turcia, Hulusi Akar, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o desfăşoară în România. Potrivit sursei citate, întâlnirea, a fost reprogramată din anul 2020 în contextul măsurilor restrictive impuse de pandemia de COVID-19.
Cei doi oficiali au avut o agendă care a inclus subiecte referitoare la situaţia de securitate la nivel internaţional şi regional, la eforturile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare cu accent pe flancul estic, precum şi teme aflate pe agenda UE-Turcia.
Totodată, sursa citată mai precizează că în debutul întrevederii, ministrul Ciucă a prezentat un mesaj de condoleanţe omologului său pentru pierderile suferite de Armata Turciei săptămâna trecută, în urma prăbuşirii unui elicopter.
În același timp, ministrul român a subliniat importanţa participării consistente a Turciei la încadrarea cu personal a structurilor multinaţionale de pe teritoriul României, în special a unor poziţii în cadrul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE), şi a apreciat atât rolul semnificativ al Armatei Turce în operaţiile NATO din Afganistan, Irak şi Kosovo şi în misiunile UE din Bosnia şi Herţegovina, cât şi prezenţa pe care acest important stat aliat o are în diferite iniţiative regionale.
Ce au discutat cei doi oficiali
Se pare că un punct distinct pe agenda întrevederii l-a reprezentat cooperarea bilaterală în domeniul Apărării, în cadrul discuţiilor fiind evidenţiate importanţa şi interesul părţilor pentru consolidarea acestei relaţii în virtutea Declaraţiei Comune a Parteneriatului Strategic, semnată de România şi Turcia în urmă cu un deceniu.
În context, a fost reiterată importanţa cooperării forţelor armate ale României şi Turciei pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre şi a apreciat participarea militarilor turci la exerciţiile NATO organizate în România.
„Anul acesta vom avea o substanţială participare a unor unităţi terestre turceşti la exerciţii NATO care se vor desfăşura în România. Aşadar, pentru noi, la împlinirea unui deceniu de la semnarea Declaraţiei Comune a Parteneriatului Strategic, Armata Turciei rămâne un aliat cheie în regiunea Mării Negre”, a concluzionat ministrul Ciucă, citat în comunicat.
De meționat este faptul că, la întâlnirea dintre cei doi miniştri au participat şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şi secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea