Astăzi a fost eliberată licența de operare a Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia de către ANRE, permițând astfel ca primele gaze din Marea Neagră să ajungă în rețeaua națională. Ele vor fi livrate către Sistemul Național de Transport, operat de Transgaz.
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele descoperite în 2007 și 1995, situate la aproximativ 120 km de țărmul nostru, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia (unde adâncimea apei este de 70m). Între 2018 și 2022 au fost finalizate investițiile necesare pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul Midia, valoarea lor fiind de aproximativ 400 milioane de dolari americani.
Producția anuală de gaze naturale din perimetrul XV Midia va asigura 10% din necesarul României
Producția anuală de gaze naturale din perimetru XV Midia va asigura 10% din necesarul României, făcând astfel ca țara noastră să fie cu un pas mai aproape de independența energetică.
„Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse.
Guvernul României va fi mereu un partener al tuturor investitorilor care aduc plus valoare țării noastre și contribuie la bunăstarea cetățenilor noștri. Legea Off-shore permite continuarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, cu perspective de a transforma România în exportator de gaze în următorii ani”, a declarat miercuri Nicolae Ciucă.
Amintim faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că, de pe 1 iulie 2022, dependența noastră de gazele naturale din Rusia va scădea treptat.
Dependența României de gazele rusești va scădea de pe 1 iulie
Potrivit spuselor sale, prin legea offshore a crescut încrederea investitorilor în țara noastră, care acum intră în linie dreaptă către independența energetică.
„Primul lucru pozitiv pe care l-am văzut după modificările la legea offshore au fost declarațiile companiilor, complet diferite de cele făcute în 2018 când spuneau că îngheață investițiile. Niciuna nu a mai spus asta acum.
Apoi, am văzut accelerarea lucrărilor în perimetrul Ana şi Doina al celor de la Black Sea Oil&Gas. Am primit la minister o invitație pentru sfârșitul acestei luni când se vor finaliza lucrările la acest perimetru și prima moleculă de gaz din Marea Neagră va intra în sistemul național de transport. Vorbim de o cantitate de circa un miliard de metri cubi anual”, a declarat sâmbătă ministrul Energiei.
Potrivit spuselor sale, în țara noastră consumul total de gaze naturale este de 11 miliarde de metri cubi, iar producția internă este de 8 – 8,5, fără compania americană Black Sea Oil&Gas.
„O să mai fie un plus de un miliard, deci 9 – 9 și ceva (n.r. alături de contribuția Black Sea Oil&Gas) Vom mai avea nevoie de 2 miliarde de metri cubi, nu neapărat din Rusia. Poți să vrei să aduci gaze, dar degeaba dorești dacă nu ai pe unde”, a completat Virgil Popescu în cadrul unei emisiuni TV de pe Digi24.