Prim-ministrul Nicolae Ciucă a câștigat procesul prin care a cerut suspendarea analizei tezei sale de doctorat. Șeful Guvernului a dat în judecată Ministerul Educației și a câștigat în primă instanță.

Ministerul Educației a făcut recurs, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a respins-o pe data de 19 ianuarie 2023, decizia fiind una definitivă.

Magistrații au constat că Ministerul Educației a depus în afara termenului legal recursul la decizia Curții de Apel București, cel care a dat câștig de cauză șefului guvernului în luna martie anul trecut.

”Respinge recursul declarat de pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării împotriva sentinţei nr. 364 din 1 martie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 ianuarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, arată g4media.ro.

Recursul a fost cu întârziere

Curtea de Apel arată că recursul putea fi depus în termen de cinci zile de la comunicarea sentinței. În realitate, Ministerul Educației a depus două recursuri, unul pe data de 8 și unul pe data de 11 iulie, în afara termenului legal.

Pe fond, sursa anterior citată se întreabă dacă este vorba despre o greșeală elementară sau despre o mână de ajutor din partea ministrului de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, cel care a demisionat mai târziu din cauza unor acuzații tot de plagiat.

”Astfel s-a încheiat unul dintre cele două demersuri prin care premierul Ciucă a luptat pentru a împiedica analiza, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a tezei sale de doctorat. Prin această acțiune, în primă instanță, la Curtea de Apel București, pe 1 martie 2022, Ciucă obținuse din partea unui complet condus de judecătoarea Ionela Tudor, suspendarea analizei lucrării sale de doctorat pe care o susținuse în 2003 și pentru care, în ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi că este plagiată în proporție de circa o treime”, arată sursa anterior citată, adăugând că ”motivarea sentinței a făcut valuri în mediul politic și în rândul societății civile, după ce Tudor a invocat drept pretext al admiterii cererii de suspendare a analizei faptul că ”luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului”.