În cursul zilei de vineri, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizaţie care reuneşte peste 120 dintre cele mai mari companii româneşti cu capital străin.

În cadrul discuțiilor, cei prezenți au subliniat investiţiilor pentru redresarea economiei şi nevoia de a stimula investiţiile străine, care sunt o componentă cheie a creşterii economice.

La rândul său, premierul Ciucă declară că astfel de întâlniri sunt esențiale pentru menţinerea contactului permanent cu realitatea mediului de afaceri.

“Salut iniţiativele Consiliului Investitorilor Străini şi apreciez că suntem angajaţi în atingerea aceluiaşi scop: dezvoltarea si îmbunătăţirea mediului de afaceri din România. Astfel de întâlniri contribuie la menţinerea contactului permanent cu realitatea mediului de afaceri şi implicit la evaluarea şi calibrarea impactului unei modificări în legislaţie.

Crearea unui astfel de cadru formal de consultare între Guvern şi comunitatea de afaceri ne ajută în eforturile de a atrage în mod consecvent investiţiile companiilor cu capital străin şi ne aşteptăm să aibă drept rezultat definitivarea unui proces legislativ previzibil şi a unor politici publice bazate pe date, analize şi studii de impact- elemente de bază pentru consolidarea unei relaţii de încredere cu investitorii”, a declarat premierul.

De cealaltă parte, reprezentanţii investitorilor străini au arătat că încurajarea investiţiilor poate creşte potenţialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040.

Infrastructura digitală din România

Totodată, aceștia și-au exprimat disponibilitatea de parteneriat pentru asigurarea unei direcţii sustenabile orientată către beneficii pentru mediul social şi guvernanţă corporativă. De asemenea, a fost evidenţiată nevoia ca investiţiile străine din România sa aibă valoare adăugată, cu efect de multiplicare asupra antreprenorialului şi mediului de afaceri.

Premierul a mai subliniat și faptul că este nevoie de educarea şi pregătirea antreprenorilor români. El a mai adăugat și că programele educaţionale trebuie sa fie adaptate cerinţelor pieţei forţei de muncă, perspectivă inclusă în programul Romania Educată.

Referitor la dezvoltarea mediului de afaceri, premierul a dat asigurări că strategia fiscală pentru anul următor va fi anunţată încă din luna aprilie a acestui an.

Un alt aspect discutat l-a reprezentat infrastructura digitală şi un cadru legislativ favorabil conectivităţii, în contextul în care unul dintre obiectivele din PNRR vizează dezvoltarea acesteia şi depăşirea decalajelor digitale dintre mediul urban şi cel rural.

Câți bani alocă Guvernul pentru investiții

“Digitalizarea nu înseamnă mutarea birocraţiei pe calculator. Lucrăm la dezvoltarea sistemului de Cloud, iar înfiinţarea Centrului de securitate cibernetica la Bucureşti este o confirmare a recunoaşterii rolului României la nivel European”, a declarat prim-ministrul.

În ceea ce privește investițiile, premierul susține că este nevoie în primul rând de identificarea instrumentelor necesare astfel încât investitorii străini să se poată dezvolta în România.

El a vorbit și despre suma alocată în 2022 de Guvern pentru investiții.

“Trebuie să identificăm politicile publice şi instrumentele necesare pentru a valorifica împreună investiţiile pe care le avem în vedere, la nivel guvernamental, dar şi la nivelul investitorilor străini care se dezvoltă în ţara noastră.

Am alocat anul acesta cea mai mare sumă pentru investiţii – 88 miliarde lei. Vom investi, în următorii ani, alte 80 miliarde euro din bani europeni. Pentru ca aceste zece miliarde de euro pe an să genereze efecte, Guvernul trebuie să aibă capacitatea şi mecanismele să îi concretizeze în proiecte. Vom înfiinţa o structură guvernamentală care se va ocupa de investiţiile străine în România, dar şi de promovarea exportului românesc. Să investim împreună”, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.