Premierul Nicolae Ciucă vine cu vești încurajatoare pentru români în plină iarnă. Acesta anunță că își dorește ca până vineri, Ordonanța de Urgență în ceea ce privește plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale să fie finalizată.
Totodată el a adăugat că s-a discutat despre aceste măsuri cu furnizorii, producătorii, dar și distribuitorii de energie în acest sens.
„Am desfășurat o serie de măsuri, începând de luni, legate de subiectul setului de măsuri guvernamentale pentru a putea gestiona efectele legate de creșterea prețurilor la energie și gaze. Ieri am avut o întâlnire cu furnizorii, producătorii și distribuitorii din Energie. Am discutat cu ministrul Energiei și se lucrează la partea de conținut a Ordonanței de Urgență pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineața”, a spus acesta.
Apel către miniştri
Premierul a mai făcut un apel la miniştrii de Finanțe, ai Agriculturii, Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Justiției și Transporturilor, să finalizeze partea lor de conținut astfel încât săptămâna viitoare OUG să fie deja adoptată.
”În acest sens îl rog pe ministrul de Finanțe, Agriculturii, Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Justiției și Transporturilor, să finalizeze partea de conținut astfel încât să finalizăm această ordonanță astfel încât să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineața astfel încât săptămâna următoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această Ordonanță”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Ce facturi ar urma să plătească românii
Amintim faptul că în urmă cu câteva zile, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va lua o serie de măsuri pentru facturi prin OUG. La acel moment, șeful Executivului preciza că în cazul consumatorilor se va percepe un preț de 0,68 bani/kw oră la factura de curent electric.
În ceea ce privește situația școlilor, a IMM-urilor, a spitalelor sau a bisericilor, în acest caz, va fi vorba despre un preț de 0,37 lei/kW, potrivit acestuia.
„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,68 lei/kW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kW la 500 kW pentru care se calculează acest preţ. Practic reiese o compensare de 0,291 lei/kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW.
De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat preţul la 1 leu/kW. La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru cinci luni va creşte de la 1.000 la 1.500 kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se un preţ de 0,221 lei/kW.
De asemenea, pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industrie alimentară, se va asigura un preţ de 0,37 lei/kW”, a anunţat, luni seara, premierul Nicolae Ciucă.