Ședință de Guvern importantă astăzi în România, la începutul căreia, premierul Nicolae Ciucă a anunțat ultima decizie a Executivului. S-a luat o decizie extrem de importantă, mai ales în contextul tensionat din regiune, unde Rusia şi Ucraina poartă un război la doi paşi de ţara noastră.
Guvernul va aproba joi proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F16, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, menţionând că, în actualul context, este nevoie de continuarea întăririi capacităţii de apărare şi răspuns a Armatei.
Guvernul aprobă legea privind achiziția avioanelor F16 din Norvegia
„Vom aproba astăzi legea propusă de către Ministerul Apărării Naţionale privind achiziţia a 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian.
Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operaţională”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.
Premierul a precizat că este nevoie, în actualul context, de a acorda atenţie cuvenită întăririi capacităţii de apărare şi de răspuns a Armatei noastre.
„Cred că este, de asemenea, important de subliniat că, dincolo de achiziţia acestor aparate, se dezvoltă şi capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare pentru că facilităţile de mentenanţă şi modernizare se vor dezvolta şi se vor consolida în România”, a adăugat premierul.
Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forţele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani şi vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de generaţia a V-a, evidenţiază MApN.
Vechile avioane MiG-21 LanceR ale României, scoase din uz în luna aprilie
Amintim că, activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost suspendate în luna aprilie prin ordin al şefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.
Potrivit MApN, măsura a fost luată în scopul îmbunătăţirii siguranţei aeronautice, având în vedere incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime şi aeronave avariate sau distruse.
În perioada suspendării activităţilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO.
De asemenea, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că decizia privind suspendarea activităţilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR nu afectează capacitatea aeriană de apărare a României. Potrivit ministrului, este vorba despre 26 de aparate de zbor de acest tip, care au trecut în conservare.