Ministerul Energiei trebuie să pregătească planul pentru iarna viitoare
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat joi că Ministerul Energiei trebuie să prezinte situaţia concretă cu proiectele de investiţii în domeniul energiei, folosind toate pârghiile de finanţare, atât pe cele de la bugetul de stat, cât şi pe cele provenite prin PNRR şi fondul de modernizare. Ministerul Energiei are termen limită până luni, 22 august 2022.
În plus, Ministerului Energiei, împreună cu celelalte ministere, trebuie să pună la punct toate elementele de plan pentru iarna 2022-2023.
„Înainte de a intra în agenda ședinței de guvern de astăzi, doresc să fac mențiunea că ieri am desfășurat activitatea de constituire a Comitetului Interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură energetică. A fost o decizie pe care am luat-o în urma analizei datelor și prognozelor, precum și a perspectivei asigurării energiei pe timp de iarnă.
Totodată, am considerat că este un moment oportun în urma desfășurării activității grupului de lucru pentru securitate energetică pe care l-am convocat în luna iunie. Și toate perspectivele pe care noi le-am identificat la vremea aceea ne-au determinat să procedăm la consitutirea acestui Comitet Interministerial, ținând cont de situația energetică a țării noastre, desigur, privită în context european.
La finalul activităţii, am decis ca Ministerul Energiei, până luni, să prezinte situaţia concretă cu proiectele de investiţii, folosind toate pârghiile de finanţare atât pe bugetul de stat, cât şi cele provenite prin PNRR şi Fondul de modernizare. De asemenea, tot la nivelul Ministerului Energiei, împreună cu celelalte ministere să pună la punct toate elementele de plan pentru iarna 2022-2023”, a declarat joi Nicolae Ciucă.
Guvernul României ia măsuri pentru a ajuta populația vulnerabilă iarna următoare
În prezent, Guvernul de la București caută soluții eficiente pentru a putea ajuta populația vulnerabilă, industria alimentară și IMM-urile în iarna următoare pentru ca economia națională să funcționeze în continuare.
„Am avut, de asemenea, o prognoză, sigur, pe termen scurt de la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie. Am discutat perspectiva evoluției hidrografice la nivelul Ministerului Mediului și a reieșit foarte clar că este nevoie de coordonare, astfel încât să putem să balansăm tot ceea ce înseamnă sursele de energie și, de asemenea, să ne îngrijim de modul în care asigurăm consumul la nivelul întregului sistem energetic.
Acest plan de măsuri am decis să fie prezentat Comitetului Interministerial pe data de 31 august, iar la nivelul ANRE am solicitat să primim o analiză a evoluției situației energetice, inclusiv a pieței de la începutul anului și până acum, precum și efectele pe care le-au produs deciziile pe care le-am luat, Ordonanța 27, având în vedere că primul pachet de sprijin al populației și economiei pentru perioada noiembrie-aprilie se apropie de final. (…)
Este foarte important ca, având aceste date, să putem să venim cu măsuri concrete, așa cum ne-am angajat, prioritar fiind pe masa Guvernului fiind decizia să sprijinim populația vulnerabilă, industria alimentară, IMM-urile, astfel încât să ne asigurăm că economia va funcționa în continuare și ne vom îndeplini obiectivele, așa cum ne-am asumat”, a explicat premierul României.