Premierul Nicolae-Ionel Ciucă dă asigurări că autorităţile monitorizează situaţia generată de fenomenele meteorologice periculoase din această perioadă şi continuă să intervină în sprijinul cetăţenilor care au nevoie de ajutor. El a stabilit împreună cu ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, o serie de măsuri pentru optimizarea misiunilor de răspuns. Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale este la peste 62% din capacitate.
”Monitorizăm situaţia generată de fenomenele meteorologice periculoase din această perioadă şi continuăm să intervenim în sprijinul cetăţenilor care au nevoie de ajutor. Am stabilit împreună cu ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, o serie de măsuri pentru optimizarea misiunilor de răspuns, la nivel naţional!, anunţă premierul Ciucă.
MAI, în misiune pentru deblocarea traficului rutier
Forţe ale Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţişti, jandarmi – alături de serviciile de Ambulanţă, Salvamont, precum şi personal specializat din cadrul Administraţiei Drumurilor sunt în misiune pentru deblocarea traficului rutier pe drumurile blocate şi pentru sprijinirea oamenilor.
Mijloacele si echipamentele sunt operative şi, în 14 judeţe am activat Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, conform premierului.
”Suntem în legătură şi cu autorităţile locale pentru a răspunde solicitărilor semnalate de cetăţeni şi, la nevoie, echipaje de salvatori, cu tehnică aflată în dotare să se deplaseze în sprijinul acestora. Totodată, la nivelul Guvernului am luat măsuri pentru asigurarea energiei necesare consumului cetăţenilor şi mediului de afaceri. Avem rezervele necesare de gaze naturale pentru a trece cu bine iarna. Gradul de umplere a depozitelor este astăzi la peste 62% din capacitate, ceea ce asigură consumul necesar populaţiei şi economiei, indiferent de condiţiile meteorologice ale acestei ierni”, afirmă şeful Executivului.
Val de frig în toată ţara până în 10 februarie
Trebuie spus că de ANM a venit anunțul că duminică va fi un val de frig în toată ţara până în 10 februarie. Jumătate de ţară se află până luni seară sub cod galben de vânt şi viscol. Astfel, în intervalul 5 – 10 februarie, vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative.
”Va fi ger noaptea şi dimineaţa în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 şi -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei, amplificând senzaţia de frig”, precizează ANM.
Este deja în vigoare o avertizare cod galben, valabilă până luni, la ora 20:00, fenomenele vizate fiind transport de zăpadă şi viscol în Carpaţii Meridionali şi Orientali. Pentru acelaşi interval, mai este valabilă o altă avertizare cod galben, care semnalează intensificări ale vântului, perioade cu transport de zăpadă, în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea.