Se schimbă Codul Fiscal în România. Premierul Nicolae Ciucă anunță că măsurile luate vizează stabilitatea economică, dar și protejarea locurilor de muncă.
„Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât și protejarea locurilor de muncă și desigur angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri și dezvoltării economice într-un cadru fiscal cât se poate de bine agregat la nevoile și la situația curentă.
Asfel, în ședința de Guvern de astăzi vom avea în primă lectură un proiect de OUG care vizează Codul Fiscal”, a spus premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței.
Ulterior, Adrian Câciu a anunțat care sunt măsurile propuse. Potrivit ministrului de Finanțe, este vorba despre mai multe ajustări care unt în concordanță cu angajamentele asumate de România în PNRR, în programul de guvernare și în ceea ce privește statutul de membră al NATO.
Noi beneficii pentru tineri și pentru familiile care au copii
Ministrul susține că vizați sunt cei care au venituri de până la 4.500 de lei. În acest sens, vor exista niște deduceri pentru salariații care au copii, dar și pentru tinerii care au până în 26 de ani.
„Acest proiect prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanță cu angajamentele asumate de România în PNRR, în programul de guvernare și în ceea ce privește statutul de membră al NATO.
Ajustarea fiscală pe care o propunem prevede pe deoparte protejarea cetățenilor României care au statutul de salariați și care au venituri de până la 4.500 de lei. În acest scop avem niște deduceri și pentru salariații care au întreținere alte persoane inlcusiv copii, dar mai ales pentru salariații tineri de până la 26 de ani”, a spus ministrul.
Adrian Câciu anunță o deducere de 15% din impozit în acest caz și totodată, în cazul familiilor care au copii, va exista o deducere suplimentară de 100 de lei.
„Se introduce o ducere de 15% din impozit pentru a crește și gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde sistemul de șomaj de natură structurală, dar și pentru angajații care au copii în orice formă de învățământ pentru a evita abandonul școlar. Pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei”, a adăugat el.
Schimbări pe piața de capital
Ministrul a anunțat și o serie de ajustări pe partea de capital.
„Avem o serie de ajustări pe partea de capital și de companii care nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilități acordate în anumite zone și facilități care și-au atins deja elementul de potențial în anii care au trecut, iar în acest moment sunt solicitate a fi eliminate și de Comisia Europeană.
Avem în vedere și o reconversie economică în sensul de a rămâne într-o zonă în care încurajăm dezvoltarea economică. Sunt elemente pe care le-am avut în vedere și cu Fondul Monetar Internațional. La baza acestor modificări există cel puțin două studii de la FMI, ale Băncii Mondiale, dar și Comisiei Europene, privind recomandările pentru România”, a mai spus ministrul.