Nicolae Ciucă a explicat. Guvernul României schimbă tactica privind intrarea în Schengen (SURSE)

Sursă: Dreamstime

Guvernul de la București ia în calcul o schimbare de strategie pentru ca România să poată adera la Spațiul Schengen, asta după ce Klaus Iohannis a anunțat că s-ar putea să fie amânată aderarea la zona de liberă circulație din Europa, au precizat surse guvernamentale. Premierul Nicolae Ciucă a venit cu explicații.

Guvernul de la București schimbă tactica pentru ca România să poată intra în Spațiul Schengen

La scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunțat că s-ar putea amâna aderarea României la Spațiul Schengen, Nicolae Ciucă ar pregăti o nouă strategie pentru a putea intra în zona de liberă circulație din Europa.

„Este bine să nu forțăm, dacă putem amâna. Procedura, ca variantă de rezervă este posibil pentru o dată ulterioară”, le-ar fi zis premierul României unor apropiați, precizează surse guvernamentale, citate de știripesurse.ro.

Potrivit lor, Nicolae Ciucă a văzut deja mesajele venite din Austria, dar consideră că totul este o problemă legată de politica lor internă și dezbaterile care au loc acolo.

„Ei au o problemă legată de felul în care funcționează Spațiul Schengen”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Premierul României nu își dorește ca Guvernul de la București să apeleze la șantaj politic pentru ca țara noastră să poată adera la Spațiul Schengen.

„Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”, a exclamat el.

Potrivit acelor surse guvernamentale, Guvernul de la București va merge pe aceeași strategie de comunicare, doar că se va încerca o amânare a aderării la zona de liberă circulație din Europa și, eventual, decuplarea României de Bulgaria.

„Consiliul European poate mai mult decât JAI”, ar fi spus Nicolae Ciucă, care mizează pe un sprijin puternic în cadrul Consiliului European.

Austria s-ar putea opune aderării României la Spațiul Schengen

Aceste informații vin în contextul în care, miercuri, Klaus Iohannis a respins acuzațiile cancelarului Austriei, care explică posibila opoziție a țării sale privind aderarea României la Spațiul Schengen prin prisma faptului că 75.000 de migranți ar fi traversat ilegal România, Bulgaria și Ungaria.

„România e pregătită de 11 ani să devină parte a Spațiului Schengen, acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani când experții au făcut verificări aprofundate. Oare după 11 ani România mai este pregătită? S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări, care s-a făcut săptămâna trecută, la care au participat experți din CE. Raportul este și de această dată foarte pozitiv, indeplinim toate cerințele pentru a fi parte a Schengen.

Între timp au mai apărut politicieni, probleme pe are putem să le înțelegem, cu migrația, însă chiar dacă le înțelegem, trebuie să clarificăm și noi niște lucruri. România nu a fost, nu este și nu va fi o țară care permite migrația necontrolată. Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care după părerea nostră trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu va exista un flux migratoriu necontrolat, noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și aceste lucruri vor fi explicate și părții austriace.

Cert este că nu prin România și nu din România vin acești migranți. Ruta balcanică este problematică, știm acest lucru, dar România nu este parte din ruta balcanică de migrație ilegală. Nu dorim să se vorbească despre noi fără noi”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.