Nicolae Ciucă a organizat un dineu de lucru pentru miniștrii de Externe din NATO
Premierul României, Nicolae Ciucă, va găzdui luni seară, 28 noiembrie 2022, la Palatul Snagov un dineu de lucru pentru miniștrii de Externe din statele membre NATO. Printre cei prezenți la Palatul Snagov se numără și secretarul de stat din SUA, Antony Blinken, și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
La Palatul Snagov vor avea loc discuții legate de situația din Ucraina, dar și despre modul în care statele membre ale Uniunii Europene vor ajuta Ucraina mai departe, așa cum au anunțat recent oficialii din cadrul Comisiei Europene. Potrivit Antenei 3 CNN, există posibilitatea să apară noi măsuri adoptate privind întărirea securității în zona Flancului Estic al NATO. Rămâne, însă, de văzut care vor fi deciziile NATO în următoarele zile.
Miniștrii de Externe din cadrul statelor membre NATO au venit luni la București, în contextul în care în țara noastră are loc Interministeriala NATO, ce prevede discuții legate de securitatea în zona Mării Negre. Principalul subiect de discuție va fi situația actuală din Ucraina.
Miniştrii de Externe din NATO vor căuta modalităţi de a sprijini pe mai departe Ucraina
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a venit, luni, în România pentru reuniunea miniștrilor de Externe ai țărilor membre NATO. El s-a întâlnit personal cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
La finalul întâlnirii lor, cei doi au susținut o conferință de presă comună. Jens Stoltenberg a atras atenția că lumea trece prin cea mai gravă criză de securitate într-o generație întreagă, însă Alianța Nord-Atlantică va face orice este necesar pentru a-și apăra aliații. Ucraina va fi apărată, iar NATO va combate influența Rusiei și în Bosnia-Herţegovina, Republica Moldova şi Georgia, a dat asigurări Jens Stoltenberg.
„Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige”, a fost mesajul fără echivoc transmis de el.
Acesta a ținut să laude România pentru modul în care a ajutat până acum Ucraina.
„Suntem în cea mai mare criză de securitate într-o generație întreagă. NATO se află aici și vom face tot ce e necesar pentru a apăra toți aliații. Aici, la Bucureşti, miniştrii de Externe ai NATO vor căuta modalităţi de a sprijini pe mai departe Ucraina şi de a face faţă presiunii Rusiei în Bosnia-Herţegovina, Moldova şi Georgia.
V-aţi dovedit o gazdă generoasă pentru un număr uriaş de refugiaţi, aţi facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina pentru a uşura criza alimentară mondială. Aţi asigurat sprijin militar semnificativ Ucrainei. Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige pentru că asta ar arăta altor lideri că pot atinge ţeluri prin forţă şi ar fi o lume mult mai periculoasă pentru noi toţi. Este, deci, pentru interesul nostru propriu de securitate să sprijinim Ucraina”, a declarat, luni, Jens Stoltenberg.
„Preşedintele Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă în războiul împotriva Ucrainei… trebuie să fim pregătiţi pentru alte atacuri. Mă aștept că unul dintre mesajele de la ministeriala de la Bucureşti va fi necesitatea de a spori şi mai mult furnizarea de sisteme antiaeriene, piese de schimb, pregătire şi muniţie (…) pentru că trebuie să ajutăm şi mai mult Ucraina”, a adăugat secretarul general al NATO.