Ceremonia de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și General Dynamics European a avut loc marți dimineață, iar premierul Nicolae Ciucă susține că deși a durat destul de mult timp, cu toată voința, acest angajament a avut loc într-un final.
Totodată, el a precizat că au fost făcute progrese importante, el amintind faptul că ultima dată când a fost prezent acolo a fost în urmă cu aproape trei ani de zile, atunci când pe linia de producție erau două sau trei vehicule.
„Chiar dacă s-a născut destul de greu, chiar dacă a întârziat, iată că a existat voință, a existat angajament și astăzi putem să vedem că se realizează primul joint-venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti și GDE Land Systems și MOWAG.
Cum a evoluat producția
Ceea ce este important și ceea ce doresc să subliniez este faptul că s-au făcut progrese importante. Am avut timp înainte de începerea acestei festivități să merg împreună cu conducerea Uzinei Mecanice Bucureşti și cu reprezentanții GDELS să vedem ceea ce s-a realizat și modul în care s-a integrat producția de transportoare Piranha în România.
Ultima dată am fost aici în 2019. Pe linia de producție erau două sau trei vehicule. Astăzi linia este la capacitate maximă și, totodată, de atunci până acum s-a reușit livrarea a primelor 68 de transportoare, două batalioane de infanterie din Forțele Terestre au acum tehnică modernă de luptă”, a spus premierul țării.
Un pas important pentru România
Nicolae Ciucă a menționat că a constatat un grad rdicat de încredere între partenerii strategici ai României, subliniind totodată și faptul că noul acord va face ca România să devină una dintre primele țări unde se localizează producția de tehnică și echipamente militare moderne.
„Este cât se poate de evident faptul că, prin acest demers, putem să constatăm un grad ridicat de încredere, pe care partenerii noștri strategici îl acordă țării noastre, într-un context de securitate deosebit, și care se concretizează în transfer de tehnologie și know-how în industria românească, în economia românească.
Discutam cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect și îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar și pentru noi, pentru faptul că România devine una din primele țări unde se localizează producția de tehnică și echipamente militare moderne”, a mai adăugat acesta.