Nicolae Ciucă i-a avertizat pe liderii europeni de iminența izbucnirii războiul din Ucraina
Nicolae Ciucă, președintele Senatului și liderul PNL, a dezvăluit, joi seara, că, în urma unei discuții cu un oficial european, a prevăzut cu o lună înainte declanșarea conflictului din Ucraina.
În cadrul unei emisiuni televizate, Nicolae Ciucă, a fost întrebat despre motivul formării unei coaliții între două partide care anterior s-au criticat reciproc, respectiv PNL și PSD. El a subliniat că decizia a fost influențată atât de contextul internațional, cât și de dinamica situației interne. Totodată, liderul vorbește și despre o criză în interiorul PNL, la acel moment.
„Au existat o serie de crize politice la nivel intern, inclusiv la nivelul PNL, şi s-a simţit nevoia unei schimbări la vremea respectivă, dar a unei schimbări responsabile.
Iar această responsabilitate trebuia privită în ansamblu, pe toată harta regională şi europeană. Şi am avut puterea, la vremea respectivă, să ne asumăm o anticipare care prevedea ce urma să se întâmple în Ucraina. Nu foarte mulţi au crezut, să ştiţi, că în Ucraina urma să aibă loc invazia forţelor armate ruse”, susține Ciucă.
Liderul PNL și-a amintit de un moment în care a transmis în mod direct unor lideri „importanți” pe plan european despre iminența războiului de pe teritoriul Ucrainei.
„Chiar am lideri cu care am rămas în legătură – lideri europeni, lideri importanţi, care, ca prim-ministru, au venit în România. ‘Începe războiul? Noi considerăm că e doar o ameninţare, se joacă la descurajare, sunt jocuri strategice care sunt la îndemâna puterilor mari’.
Şi le-am spus atunci, foarte clar; mi-aduc aminte, unuia dintre ei i-am spus: ‘Într-o lună începe războiul’. Din momentul acela am rămas într-o relaţie, pentru că a zis: ‘Aţi avut cea mai bună evaluare’”, a povestit preşedintele Senatului.
Coaliția a fost formată din nevoia de stabilitate politică
Ciucă a explicat că decizia de a forma Coaliția a fost luată pentru a asigura stabilitatea politică pe plan intern, mai ales în contextul crizei sanitare și economice actuale. Potrivit lui, nu exista o altă formulă pentru asigurarea unei majorități care să permită luarea de decizii necesare evoluției țării.
„Politic, intern, am luat acea decizie, pentru că vedeam nevoia de stabilitate politică. Nu puteam să gestionăm de niciun fel criza energetică ce începuse, criza de securitate. Criza sanitară nu se terminase şi toată lumea vorbea de o criză economică, ceea ce s-a concretizat în inflaţie.
Ca atare, uitându-ne şi la aritmetica politică, nu aveam altă formulă de asigurare a unei majorităţi care să permită luarea deciziilor, pentru că asta era important: să luăm decizii politice, să luăm decizii la nivelul Executivului care să fie sprijinite de Legislativ. Am fost un om al stabilităţii”, a mai precizat Nicolae Ciucă, pentru România TV.
După un interval de instabilitate politică, Coaliția Națională pentru România, cunoscută sub numele de Coaliția PSD-PNL, s-a conturat în urma unui climat tensionat, generat de o alianță incomodă între PNL și USR PLUS, în urma alegerilor din decembrie 2020.
Aceste tensiuni interne au condus în cele din urmă la disoluția coaliției respective. În căutarea unei soluții, liberalii au concluzionat că o alianță cu fostul lor rival, PSD, ar aduce stabilitatea necesară României în acea perioadă tumultuoasă.
La începutul lunii martie, premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat că nu identifică o altă configurație politică pentru anul 2025, în afara celei formate din PSD și PNL. Premierul a subliniat că PSD și PNL reprezintă factorul de stabilitate în peisajul politic actual.