Nicolae Ciucă dă asigurări că nu vor crește taxele

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că în anul 2024 nu vor fi exista creșteri de taxe. El a precizată că este un angajament ferm al PNL, discutat și asumat în colaborare cu premierul Marcel Ciolacu.

În acest context, Ciucă a subliniat importanța menținerii unei linii constante în politica fiscală, mai ales că unele măsuri recent adoptate urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor.

„Nu poate să îşi permită să se întoarcă să vorbească cu mediul de afaceri după ce acum două luni de zile s-au luat nişte măsuri, unele dintre ele nici nu au intrat în aplicare, urmează ca de la 1 ianuarie să producă efecte, şi să ne trezim undeva la mijlocul anului că venim cu alte măsuri fiscale. Nu!

Trebuie să ne chibzuim bugetul foarte bine de acum şi să ne creăm o rezervă, prin reducerea cheltuielilor bugetare, astfel încât să lăsăm mediul de afaceri să producă, mediul de afaceri este cel care astăzi alimentează cu venituri bugetul de stat, trebuie să spunem oamenilor realitatea”, a afirmat Ciucă la Digi 24.

Ministerul Finanțelor a supraevaluat veniturile

De asemenea, Nicolae Ciucă a abordat și problema supraevaluării veniturilor la buget pentru anul în curs. El a descris situația ca fiind rezultatul unui optimism excesiv din partea Ministerului de Finanțe.

El a accentuat nevoia ca un ministru de Finanțe să fie nu doar un bun chibzuitor, dar și extrem de realist, pentru a evita astfel de erori.

„Cu toate aceste elemente de deficit pe care România trebuie, totuşi, să şi le îndeplinească, a fost o supraevaluare a veniturilor, odată cu supraevaluarea veniturilor s-a mers pe supraevaluarea cheltuielilor şi în felul acesta s-a dat peste cap.

Bugetul se face la Ministerul de Finanţe, iar cel care trebuie să pună pe masa Guvernului bugetul este Ministerul de Finanţe. A fost prea optimist. Foarte optimist, iar un ministru de Finanţe, dincolo de a fi un foarte bun chibzuitor, trebuie să fie foarte realist”, a declarat Ciucă.

Liberalul a subliniat că una dintre „liniile roșii” ale PNL este menținerea cotelor actuale de impozitare și a TVA. El a explicat că România nu este pregătită pentru o impozitare progresivă, din lipsa suportului tehnic necesar pentru a cumula toate veniturile la nivelul companiilor și persoanelor fizice.

În privința viitorului sistemului fiscal, Nicolae Ciucă a confirmat că abordarea actuală va fi menținută și după anul 2024.

Marcel Ciolacu a confirmat și el că nu vor crește taxele și impozitele

Amintim că și premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul nu va creşte taxele şi impozitele în 2024. În ceea ce privește o decizie la salariul minim garantat în plată, aceasta va fi luată în acord cu partenerii sociali.

La o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor el a explicată că „nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri”.

De asemenea, a precizat că se caută soluții soluţii pentru a reduce impozitarea muncii şi continuarea măsurile de creştere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii şi printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătăţirea managementului la ANAF şi Vămi.

„Facem la nivel guvernamental toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a avea predictibilitatea necesară mediului de afaceri”, a afirmat Marcel Ciolacu.