Aceste discuții au loc la momentul potrivit

În cadrul sesiunii plenare vor fi abordate teme legate de modul în care invazia rusă din Ucraina va afecta securitatea regională pe termen scurt, mediu și lung, precum și modalitățile de consolidare a coordonării și cooperarii în Europa de Sud-Est.

„Întâlnirea de mâine va oferi prilejul de a aprofunda consultările asupra consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina și a securității din Europa de Sud-Est. Aceste discuții au loc la momentul potrivit având în vedere că sunt organizate imediat după summitul NATO de la Bruxelles, de săptămâna trecută, la care am participat împreuna cu președintele României, Klaus Iohannis”, a declarat Nicolae Ciucă.

În contextul reuniunii de la Sofia, șeful Executivului va avea întrevederi bilaterale cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, omologul sau din Muntenegru, Zdravko Krivokapić, precum și cu premierul  Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski.

Referitor la Summitul NATO de la Bruxelles, reamintim că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că a fost extraordinar deoarece România a reușit să-și atingă câteva obiective importante, obținute greu.

Ministrul de Externe, despre Summitul de la Bruxelles: A fost un summit extraordinar

„A fost un summit extraordinar din mai multe puncte de vedere. În primul rând pentru că s-a ținut la exact o lună de la începutul agresiunii militare. În al doilea rând că s-a ținut în circumstanțe deosebite și a determinat decizii foarte bune pentru România.

Pentru România, acest summit a adus două decizii foarte bune pe care președintele Klaus Iohannis le-a obținut în urma unor eforturi pe care le-a făcut în ultima perioadă”, a declarat Bogdan Aurescu la Antena 3.

Apare un grup de luptă special în România

Potrivit spuselor sale, Klaus Iohannis a reușit să obțină acordul lui Emmanuel Macon pentru ca Franța să devină stat cadru în noul grup de luptă creat pentru România și alte trei țări europene.

„Prima decizie este crearea unui grup de luptă în România. Este o decizie pe care noi am cerut-o de mai multă vreme, înainte de începerea acestui conflict. Am început demersurile la decizia președintelui pentru crearea acestui grup de luptă așa cum sunt create grupurile de luptă în Nordul Flancului Estic – în Polonia și în țările baltice.

Președintele României a vorbit la Consiliul Europei din decembrie 2021 cu președintele Franței într-un moment foarte important pentru parcursul de creare a acestui grup de luptă și am obținut acordul lui Macon pentru ca Franța să devină țară cadru.

Decizia președintelui Franței a avut un rol determinant în constituirea grupului de lupta. Summitul a decis crearea grupului de luptă din România și încă trei state. Acest lucru echilibrează prezența aliată pe Flancul Estic”, a explicat Bogdan Aurescu.

„Avem o veste foarte bună, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat”, a transmis Klaus Iohannis.

Se întărește prezența militară NATO în România

Spre final, Bogdan Aurescu a spus că la Summitul NATO de la Bruxelles a fost aprobată întărirea posturii de descurajare pe termen lung. Adică Alianța Atlanticului de Nord va trimite, din nou, trupe militare pe Flancul Estic, plus echipament armat.

„A doua decizie care este foarte importantă o reprezintă decizia de transformare a NATO, prin raportare la noul context de securitate, adică o întărire a posturii de descurajare pe termen lung”, a completat ministrul.