După multe discuții și negocieri în coaliția de guvernare PSD-PNL cu privire la majorarea pensiilor în România în contextul inflației acerbe care a lovit economia țării, prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut anunțul cu privire la procentul de majorare asupra căruia au convenit guvernanții.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni, 7 noiembrie, că propunerea PNL pentru creșterea pensiilor va fi de 15% dacă bugetul va permite acest lucru! Președintele PNL a subliniat că liberalii vor propune ca pensiile să fie majorate cu 15% dacă specialiștii vor stabili că procentul se încadrează în buget.
În plus, Nicolae Ciucă a spus că procentul de majorare a fost stabilit în funcție de inflația care a depășit 15%.
„Am discutat la nivelul PNL că trebuie să propunem soluții ca să acoperim creșterea inflației… dacă bugetul o va permite, propunerea PNL va fi de 15%”, a afirmat Nicolae Ciucă.
PSD a propus o majorarea de cel puțin 10%
Propuneri în ceea ce privește majorarea pensiilor au fost făcută și de către partenerii de guvernare ai liberalilor. PSD a vorbit despre o majorare de cel puțin de 10%, însă acest procent ar putea crește în funcție de sumele disponibile în cadrul bugetului statului de anul viitor. Majorarea pensiilor ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, au mai anunțat autoritățile.
„Avem în continuare în analiză la nivelul structurilor tehnice soluțiile prin care putem integra fondurile de la UE pentru combaterea sărăciei energetice și soluțiile prin care vom decide să protejăm populația, iar prețurile la energie, mă refer la primele două praguri la consumatorii casnici să rămână la aceeași valoare și desigur am zăbovit atât de mult pentru ca să căutăm soluții astfel încât în ceea ce privește sectorul de IMM și marea industrie să găsim soluția să asigurăm competitivitatea produselor românești. E foarte important să avem în vedere acest lucru. E un obiectiv discutat la nivelul Comisiei”, a afirmat liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a dat asigurări că „încă se caută soluții tehnice”
„E foarte clar că discutăm despre o decizie prin care să existe o piață semireglementată, pentru că trebuie să existe energie care să poată să fie pusă în achiziție și vânzare. România are nevoie între doi și trei Tw pe fiecare an. Pragurile, la nivelul consumatorului casnic sperăm să rămână cum au fost până acum, pentru că ne dorim să protejăm populația. (…) Pragul de 1,3 e vehiculat de toată lumea și e în analiză”, a conchis premierul Nicolae Ciucă despre prețurile la energie electrică.