Anunțul momentului în România. Premierul Nicolae Ciucă anunță că Guvernul se pregătește să adopte proiectul de lege care prevede menținerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere. Ce prevede documentul?
Premierul Nicolae Ciucă anunță că Guvernul va aproba în ședința de miercuri proiectul de lege privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere, prin modificarea Legii 85/2018.
Șeful Executivului subliniază faptul acest proiect este unul extrem de important pentru întreaga țară, adăugând că energia este un subiect cheie pe agenda Guvernului.
„Cel de-al treilea subiect al agendei noastre este cel al energiei. Avem un proiect de lege prin care modificăm Legea 85 din 2018 privind constituirea şi menţinerea rezervelor minime de ţiţei şi produse petroliere”, a afirmat Nicolae Ciucă, în cadrul şedinţei de Guvern.
Virgil Popescu explică rolul proiectului de lege
În ceea ce privește prevederile actului normativ care urmează a fi adoptat de Executiv, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat câteva detalii în acest sens.
Potrivit acestuia, proiectul de lege transpune în legislaţia naţională o directivă europeană, adăugând că România. fost pusă în întârziere.
Totodată, actul normativ modifică legea 85/2018 cu privire la modalităţile de calcul şi obligaţiile de stocare, a mai punctat acesta.
„Proiectul de lege transpune Directiva 2018/1581 a Comisiei Europene, pentru care România a fost pusă în întârziere. Este vorba de modificarea Legii 85/2018 cu privire la modalităţile de calcul şi obligaţiile de stocare”, a spus ministrul.
Ce prevede actul normativ?
Virgil Popescu explică că legea este mai mult tehnică și că are ca scop asigurarea de uniformitate la nivel european.
Totodată, ministrul a mai subliniat faptul că stocurile minime se constituie astfel cel mai târziu până la data de 1 iulie anual, fiind menținute la aceeași valoare pe o perioadă de 12 luni de zile. El a mai adăugat că în cazul în care va fi nevoie, pragul poate fi majorat.
„Este o lege mai mult tehnică, dar, care, în principal, asigură o uniformitate la nivel european, în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecărui an calendaristic şi se menţin în mod continuu pe o perioadă de 12 luni la această valoare.
Operativitate în stabilire şi verificarea lunară a numărului de zile de îndeplinire a obligaţiei de stocare, dispunerea de măsuri operative pentru completarea nivelurilor stocurilor, dacă este cazul, majorarea la 1.000 de tone a pragului pentru care se introduce obligaţia constituirii şi menţinerii stocurilor minime, tocmai pentru a fi mai uşor gestionabile”, a mai arătat Popescu.