Nicolae Ciucă anunță că ambasadorul Ucrainei în România va fi convocat la MAE în scandalul canalului Bâstroe

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Lovitură totală pentru Ucraina! Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat că autoritățile române vor sa ia acordul pentru a merge pe canalul Bâstroe să verifice lucrările ucrainenilor.

Ministrul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei în România cu privire la canalul Bâstroe. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mai spus că autoritățile române au de gând să meargă la locul cu pricina pentru a verifica lucrările ucrainenilor. În plus, șeful Guvernului de la București spune că autoritățile române ar putea sesiza Comisia Europeană.

”Astăzi (luni – n.r.) la Ministerul de Externe va fi prezent ambasadorul Ucrainei. I se va solicita ca în perioada următoare autoritățile române să primească aprobare pentru verificarea lucrărilor”, spune premierul României.

Lucrări care au impact asupra Deltei Dunării

Prim-ministrul român a mai spus că presupusele lucrări au impact asupra Deltei Dunării.

”În acest moment dați-ne voie să verificăm și să confirmăm aceste date. Niciuna dintre instituții nu poate să confirme aceste date. Până când nu ajungem pe canal să putem să verificăm și să executăm măsurătorile de adâncime… (…) Întreținerea e pentru 3,5 metri. Ce depășește această adâncime înseamnă adâncirea canalului. Pe baza măsurătorilor, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții vor acționa ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei Europene”, mai spune Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a mai spus ”am discutat cu Ministerul de Externe, am discutat cu ministerul Transporturilor. Fiecare dintre ele au datoria ca înainte de a iniția alte demersuri decât cele care au fost făcute publice, să verifice. Motiv pentru care Ministerul de Externe este coordonat cu Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor, a inițiat notele verbale către Ambasada ucrainei la București, a fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreținere”.

Biodiversitea va fi afectată

Autoritățile ucrainene au venit cu explicații și au spus că este vorba doar despre lucrări de întreținere.

Anterior, Ministerul Mediului a precizat că lucrările afectează biodiversitatea Deltei Dunării.

”Nici legislația națională a României, nici legislația Ucrainei nu permit desfășurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea și ecosistemele din Delta Dunării. În ceea ce privește lucrările care au avut loc în zona Deltei de partea ucraineană, sunt convins că ministerele de resort vor urmări toate lucrările care vizează canalele navigabile, sunt convins că pe căile diplomatice se vor găsi soluțiile de comunicare cu partea ucraineană. Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convențiile europene și internaționale și vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea și ecosistemul Deltei Dunării”, spune ministrul Tanczos Barna.