Cea mai bună veste la nivel național. Premierul Nicolae Ciucă anunță că România a primit prima tranșă din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru decontarea cheltuielilor efectuate pentru cazarea, dar și masa refugiaților din Ucraina.

Șeful Executivului susține că este vorba despre 39,1 milioane de euro, iar banii urmează să fie gestionați de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, Ciucă precizează că DSU va fi cel care va coordona activitatea de rambursare la nivelul autorităților locale, având în vedere numărul extrem de mare de refugiați înregistrați în mai multe orașe ale țării.

România a primit 39,1 milioane de euro din partea UE pentru decontarea cheltuielilor cu refugiații

„Prima sumă de bani de la Uniunea Europeană a ajuns în ţară. Este vorba de 39,1 milioane de euro. Banii respectivi sunt gestionaţi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Coordonarea întregii activităţi de rambursare a banilor cheltuiţi la nivelul autorităţilor locale pentru ceea ce înseamnă gestionarea refugiaţilor în România se face prin DSU”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei vizite de la Vrancea.

În ceea ce privește situația refugiaților din România, premierul țării a prezentat și cele mai recente cifre. Potrivit acestuia, de la debutul războiului din Ucraina și până în prezent, țara noastră a primit un număr de peste două milioane de refugiați ucraineni.

Câți refugiați din Ucraina au decis să rămână în România?

Dintre aceștia, în jur de 85.000 au decis să rămână în România, adaugă șeful Executivului. Dintre aceștia, 38.000 sunt copii, iar un număr asemănător este reprezentat de femei. Referitor la numărul bărbaților din Ucraina, este vorba despre 6.000 de persoane care au decis să rămână în România.

Premierul Ciucă a mai precizat că în momentul în care fondurile venite din partea Uniunii Europene vor acoperi sumele cheltuite de la bugetul de stat, banii vor merge în sprijinul autorităților.

„Avem deja peste două milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră. Avem 84.000-85.000 care au decis să rămână pe teritoriul naţional. Aproximativ jumătate, 38.000, sunt copii. Aproximativ acelaşi număr sunt femei, iar 6.000 – bărbaţi. Este clar că pe măsură ce fondurile vin de la UE, ele vor acoperi sumele cheltuite de la bugetul de stat, iar de la Guvern, pe baza cererilor venite de la autorităţile locale, banii merg în sprijinul autorităţilor”, a adăugat Ciucă.