România va avea suficient gaz în depozitele naționale, anunță prim-ministrul Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook. Șeful Executivului a mai spus că marți, 12 iulie, că a fost atins procentul de 70% de gaz din producția internă trimisă în depozitele naționale.

„În acest moment, depozitele de gaz metan ale ţării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că ţara noastră a acţionat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre. Ţinta pentru 1 august este de 46%, iar România a depăşit-o încă din prima jumătate a lunii iulie”, a spus prim-ministrul României pe pagina de socializare.

Nicolae Ciucă a adăugat că România este înaintea calendarului european în ceea ce privește acumularea rezervelor pentru iarnă.

„Suntem înaintea calendarului european de acumulare a rezervelor pentru iarnă ca urmare a faptului că o mare parte din gazul metan extras în România este stocat. Astăzi, a fost atins procentul record de 70% de gaz din producţia internă trimis în depozitele naţionale”, a mai precizat șeful Guvernului României.

Acesta a mai spus că România va reuși să îndeplinească obiectivul stabilit la nivel european înainte de termen.

„Menţinând ritmul accelerat, vom reuşi să atingem acest procent chiar înainte de termen”, a estimat Nicolae Ciucă.

INS arată că prețul gazelor aproape s-a dublat într-un singur an

În 2022, prețurile au scăpat de sub control în mai multe domenii cheie. Potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, cea mai mare scumpire s-a înregistrat în rândul gazelor.

Mai exact, sursa citată arată că tarifele au fost mai mari cu 89,5% în luna iunie a acestui an faţă de iunie 2021. Nu doar gazele s-au scumpit însă. Combustibilii ocupă locul doi și au înregistrat un avans al preţurilor de 41,32% în iunie 2022 faţă de iunie 2021. Și prețul pentru energia electrică a înregistrat o creștere de 17,05%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Topul scumpirilor este continuat de alimente. Potrivit datelor publicate de INS, cel mai mult s-a scumpit uleiul, care a înregistrat o creștere a prețului de 49,71%. Acesta este urmat de cartofi, cu o creștere de 42,18%, dar şi de făină, cu 33,16%.

În ceea ce privește sectorul serviciilor, transportul aerian s-a scumpit cel mai mult, cu 29,13%. Acesta este urmat de apă, canal salubritate, cu o scumpire de 19,44%. Și serviciile poştale s-au scumpit 15,94%.