Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, în cursul zilei de miercuri, 22 februarie, că statul ar putea investi în obiectivele importante din turism. Șeful Guvernului a vorbit și despre intenția de a lansa programe pilot în mai multe regiuni ale țării.
Premierul a făcut această declarație la începutul ședinței de Guvern. Ulterior, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a vorbit despre stimulentele pe care statul le va acorda investitorilor privați din domeniile de schi și din turismul balnear.
La rândul său, șeful Executivului de la București a mai spus că stimulentele vor fi acordate deoarece turismul ar putea avea o contribuție importantă la PIB.
”Angajamentul nostru este să facem ca turismul românesc să crească… Eficiența activității acum este foarte redusă… poate să aibă o contribuție la PIB până la aproape 10%”, a explicat Nicolae Ciucă.
Guvernul pregătește un program
Nu în ultimul rând, prim-ministrul Nicolae Ciucă a mai spus că a purtat discuții cu antreprenorii despre programul pe care îl pregătește Guvernul.
„Am stabilit că ar fi foarte potrivit ca la nivelul Guvernului să identificăm câte un obiectiv turistic din orice zonă cu potențial și să le finanțăm de la bugetul de stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Șeful Guvernului de la București a mai spus că este vorba despre un program pilot care va fi utilizat drept model pentru următoarele investiții și i-a cerut ministrului Turismului, Daniel Cadariu, să finalizeze analiza în baza căruia va fi lansat proiectul.
Ce alte subiecte a mai abordat premierul Nicolae Ciucă în ședința de Guvern de miercuri
Nu în ultimul rând, prim-ministrul a abordat și un alt subiect, și a mai spus că ”azi avem, în fine, hotărârea de guvern prin care aprobăm lista celor 27 de spitale care vor fi construite sau reabilitate. E un obiectiv pe care l-am asumat prin PNRR. Ministerul Sănătăţii a reuşit ca, în final, să analizeze şi să poată să întocmească această listă”.
Premierul a spus că ”discutăm de aproximativ 2,1 miliarde euro, finanţare care va aduce alt aspect pe tot ceea ce poate să însemne modul în care se vor derula serviciile de sănătate în ţara noastră”.
”Investiţia are în vedere, pe lângă infrastructura fizică, şi dotarea cu echipamente medicală şi digitalizare, respectiv chiar prin realizarea unui flux informaţional pentru 6.000 de paturi, iar echipamentele vor deservi 6540 de paturi. Procesul de selecţie a urmat criteriile adoptate anul trecut. Au fost selectate întâi spitalele care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, după care au fost ierarhizate în ordine descrescătoare punctajului. Avem un termen de realizare a acestui proiect, care înseamnă iunie 2026. Este o realizare pe care sperăm să o vedem pusă în practică”, spune Adriana Pistol.