Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 19 aprilie, că i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cere sprijin pentru fermierii din țările afectate de exporturile de cereale ucrainene. În răspuns, Comisia Europeană a transmis că susține această cauză.
„În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute președintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene.
Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului”, a anunțat Nicolae Ciucă
Ajutor dublu pentru fermierii din țările afectate de problema cerealelor ucrainene
Premierul a anunțat că de la Bruxelles va veni încă un pachet financiar pentru fermierii din țările afectate, care va avea o valoare dublă față de cel inițial, cum a cerut și președintele Klaus Iohannis.
„De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui”, a mai scris acesta pe Facebook.
Executivul european a promis, de asemenea, o investigație asupra produselor sensibile și adoptarea unor proiecte de reglementări la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, a mai precizat Nicolae Ciucă subliniind că de aceste reglementări depinde ajutorul pe care UE îl va oferi Ucrainei, în plan comercial.
„Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile, însoțită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie. De prelungirea acestor măsuri excepționale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial.”, a continuat el.
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să rămână solidare față de Ucraina
Prim-ministrul a subliniat că orice măsură luată individual va fisura unitatea și solidaritatea europeană față de Ucraina în contextul invaziei rusești, motiv pentru care statele membre trebuie să adopte politici europene integrate.
„Orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea și solidaritatea europeană cu Ucraina în fața invaziei rusești și ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă țării vecine, atacată în mod neprovocat de Federația Rusă. Statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate.”, a conchis Nicolae Ciucă.