Premierul a anunțat că a fost semnat memorandumul de colaborare cu Universitatea Stanford din Statele Unite pentru dezvoltarea laserului de la Măgurele. Propunerea vine din partea ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, care a punctat importanța acestui proiect.
Memorandum privind laserul de la Măgurele
Guvernul va aproba, printr-un memorandum, colaborarea între Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’ şi Laboratorul SLAC de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii pentru dezvoltarea Laserului de la Măgurele. Memorandumul a fost propus de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Nu vorbim de orice proiect de cercetare-dezvoltare şi vorbim de proiectul continuării şi dezvoltării Laserului de mare putere de la Măgurele. (…) În sensul acesta, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’ va intra într-o colaborare cu un institut de prestigiu internaţional, este vorba de Laboratorul SLAC de la Universitatea Stanford. (…)
Este un moment foarte important pentru cercetarea şi dezvoltarea din România, este asocierea prin formalizarea unei colaborări la acest nivel pentru Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele. (…)
Practic, prin ceea ce aprobăm astăzi asigurăm continuarea şi finalizarea proiectului şi asigurăm o perspectivă cercetării nu numai la nivel naţional, ci cercetării la nivel internaţional”, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.
Poate schimba viitorul omenirii
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a punctat importanţa acestei colaborări cu Universitatea Stanford din Statele Unite.
„În primul rând, vorbim de o recunoaştere a excelenţei cercetării româneşti, în special în aceste domenii, accelerarea electronilor şi fotonica nucleară, şi o recunoaştere a potenţialului pe care proiectul ELI-NP, Laserul de mare putere de la Măgurele îl are la nivel naţional, cât mai ales internaţional.
Efectiv, poate schimba viitorul omenirii prin descoperirile ce se pot face acolo. În al doilea rând, vorbim de o nouă valenţă a Parteneriatului Strategic România – Statele Unite ale Americii, dincolo de dimensiunea de securitate naţională şi de cea de dezvoltare economică, a treia componentă a Parteneriatului este cea de cercetare, schimburi academice.
Şi iată că avem o manifestare prin acest acord între IFIN-HH şi Laboratorul SLAC din cadrul Universităţii Stanford, unul dintre cele mai mari institute de profil din lume. Şi, nu în ultimul rând, şi foarte pragmatic, vorbim de cea mai bună perspectivă pentru a finaliza sistemul Gama cu energie variabilă, practic, componenta complementară Laserului de mare putere de la Măgurele”, a explicat Burduja.