Nicolae Ciucă a făcut declarații la finalul ședinței PNL cu noii miniștri. „Am vorbit despre aspectele legate de agenda de lucru a Guvernului și aș putea să menționez următoarele elemente care au fost dezbătute în cadrul acestei întâlniri.
În primul rând, am discutat despre posibilitatea ca la nivelul Ministerului de Finanțe să fie activate schemele de ajutor de stat care să sprijine producătorii români și sunt două domenii prioritare: producătorii din industria alimentară și producătorii de materiale de construcții.
Domnul ministru Boloș va discuta cu celelalte ministere de linie care sunt implicate în aceste scheme de ajutor de stat și, desigur, la aprobarea premierului, vor demara procedurile pentru a fi operaționalizate aceste scheme” a spus Ciucă.
Adaptarea învățământului la noile tehnologii
Liberalul a spus că se dorește apropierea instituțiilor de învățământ de mediul de producție.
„O altă problemă discutată a fost legată de demararea procedurilor pentru consorțiile duale integrate la nivelul Ministerului Educației.
Este o măsură care va veni în sprijinul alinierii modului de pregătire și de desfășurare a sistemului de pregătire profesională și apropierea dintre instituțiile de învățământ și mediul de producție.
Sunt demersuri care au fost discutate, au fost foarte bine punctate, atât de mediul de afaceri, de către autoritățile locale, cât și disponibilitatea Ministerului Educației pentru a sprjini acest demers și pentru a adapta cu adevărat nevoia de educație și de pregătire pentru noile evoluții și noile tehnologii folosite de sectorul de producție”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul ședinței PNL.
Sprijin pentru românii din Diaspora
Fostul premier a spus că românii din străinătate vor fi sprijiniți să învețe limba română.
„De asemenea legat de domeniul educației am discutat despre posibilitatea de a continua să sprijinim învățământul în limba română. Aici este implicat atât Ministerul Educației, cât și Ministerul Afacerilor Externe. Pe baza analizei dintre cele două ministere urmează să se vină cu propuneri concrete, astfel încât să putem să sprijinim românii din diaspora să învețe în limba română.
Totodată, legat de românii din diaspora este o decizie pe care am decis-o încă de pe vremea în care am luat în analiză modul în care la nivelul consulatelor putem să adaptăm atât dimensiunea, cât și numărul acesta în funcție de numărul de români care s-au stabilit în diferite țări pentru a putea să asigurăm serviciile consulare românilor din diaspora.
Această analiză urmează să fie finalizată la nivelul Ministerului de Externe și împreună cu doamna ministru Odobescu să avem propuneri concrete pe care să le discutăm în coaliție și ulterior să le transpunem în decizie la nivelul Guvernului”, mai spus Nicolae Ciucă.