Expert Forum e profund îngrijorat de declarațiile premierului Ciucă privind ”soluțiile” la criza energetică. Aceștia au arătat că măsurile de plafonare, compensare, tăieri de taxe, de certificate verzi, de contribuție la cogenerare, chiar reglementări de prețuri erau acceptabile exclusiv pentru perioada octombrie-martie.

„Din aprilie încolo, măsurile care trebuie luate – și vor fi luate de celelalte țări din UE – sunt cu totul altele. Ca să avem facturi mai mici la energie la anul trebuie să facem acum eficiență energetică în clădiri, anvelopări de blocuri și case, eficiență energetică la consumatori noncasnici, investiții rapide în capacități noi de producție de energie electrică și gaze, prosumatori – consumatori care își pot produce singuri o parte din consumul de energie”, se arată într-un comunicat de presă.

Orice idee de reglementare a prețurilor la gaze va bloca definitiv proiectele din Marea Neagră

Ei au spus că orice idee de reglementare a prețurilor la gaze va bloca definitiv proiectele din Marea Neagră și va reduce și mai mult produția internă de gaze, expunându-ne și mai mult la importuri de gaz rusesc.

În plus, orice idee de reglementare a prețurilor la energie electrică va bloca proiectele de investiții în regenerabile sau alte capacități noi – în condițiile în care tocmai trebuia să dăm drumul proiectelor din PNRR și Fondul de Modernizare, iar mulți investitori se uitau cu încredere la piața românească să facă investiții chiar fără sprijin, că avem o criză de producție.

Expert Forum: E inadmisibil să propui măsuri fără niciun fel de date și analiză

„În loc să vină cu idei de reducere a facturii de energie vara cu 3 lei, Guvernul Ciucă trebuie să se uite la companiile din piață care sunt în criză de lichiditate și riscă falimentul, trăgând după ele eventual și sistemul bancar – și asta, tocmai din cauza legii plafonării și compensării.

În general, e inadmisibil să propui măsuri fără niciun fel de date și analiză: cât vor fi facturile la energie din aprilie încolo? Cum factura nu depinde doar de preț, ci și de consum, consumatorii casnici consumă oare la fel de multe gaze naturale și energie electrică pe cât consumau în noiembrie-februarie? Ce efecte a avut legea plafonării și compensării, inclusiv în piață? Ce prețuri au crescut și la ce consumatori? La casnici sau firme?”, mai arată sursa citată.

Potrivit Expert Forum, ANRE și Ministerul Energiei trebuie să vină de urgență cu o analiză a efectelor legii plafonării și compensării, înainte să anunțe premierul Ciucă măsuri „și mai proaste decât ce-a fost până acum”.

„Dacă, așa cum ne așteptăm, legea chiar a împins mai sus prețurile energiei din piață, ce ne va lovi din primăvară încolo nu va fi factura la energie, ci inflația de două cifre, după cum spunea aseară chiar BNR. Cu improvizațiile scrise pe genunchi în ședințe de branstorming la partid iarna viitoare nu vom mai avea doar prețuri mari la curent și gaze, ci întreruperi ca înainte de 1989 și inflație generalizată”, a punctat sursa menționată.