Nicolae Ciucă, întrevedere cu Armin Papperger

Nicolae Ciucă a afirmat că Automecanica Mediaș poate deveni o companie fanion a industriei românești de apărare.

„Automecanica Mediaş are capacitatea să devină o companie fanion a industriei româneşti de apărare. Armin Papperger mi-a prezentat planurile de dezvoltare pe care le-a pregătit pentru România”, a scris preşedintele Senatului pe Facebook.

Nicolae Ciucă a subliniat că într-un context geopolitic complicat și plin de provocări, stimularea producției de echipamente militare este o prioritate pentru toate statele membre NATO.

”Am convingerea că intrarea Rheinmetall pe piaţa românească va atrage şi alţi investitori germani de calibru”, a adăugat acesta.

Acord între Rheinmetall și Leonardo ar putea consolida sectorul de apărare al UE

De asemenea, directorii executivi ai Rheinmetall și Leonardo au declarat că înființarea unei noi companii mixte deschide calea pentru consolidarea sectorului de apărare al Uniunii Europene.

Noua companie mixtă formată din Rheinmetall din Germania și Leonardo din Italia, semnarea recentă a unei noi companii mixte reprezintă un prim pas în consolidarea sectorului european al vehiculelor de apărare, notează Reuters.

Armin Papperger, CEO-ul Rheinmetall, a subliniat că acordul anunțat miercuri ar putea exploata o piață europeană evaluată la peste 50 de miliarde de euro.

”Mă aştept ca, cu (această) cooperare doar pe partea vehiculelor, să existe o piaţă de peste 50 de miliarde de euro, o piaţă uriaşă pe care o putem cuceri”, a declarat el într-un mesaj înregistrat şi postat online.

Papperger a adăugat că ”putem ajuta Europa să crească împreună, iar acesta este un prim pas mic pe partea vehiculelor pentru consolidarea la nivel european”.

Această mișcare ar putea accelera consolidarea activelor de apărare în întreaga Europă, un efort politic considerabil în care interesele naționale divergente au fost până acum un obstacol.

Conflictul din Ucraina cere eforturi mai coordonate

Însă conflictul dintre Rusia și Ucraina a generat speranțe pentru eforturi mai coordonate. În prezent, Germania ia în considerare o colaborare cu firma de capital privat Carlyle pentru a obține împreună majoritatea la divizia de submarine și fregate a Thyssenkrupp.

Săptămâna trecută, Franța a convenit să achiziționeze afacerea de rețele de submarine ASN de la Nokia, reflectând dorința tot mai mare a guvernelor europene de a avea un control mai strâns asupra sectorului apărării.

Alianța dintre Rheinmetall și Leonardo, care a intervenit după întreruperea discuțiilor dintre Leonardo și compania franco-germană KNDS, este în concordanță cu obiectivul lor mai larg de a forma consorții paneuropene pentru dezvoltarea de noi sisteme de luptă.

Miercuri, cele două companii au anunțat că acordul vizează producția de tancuri și alte sisteme de apărare terestră.

„Ţinta este de a crea o maşină de ultimă oră pentru viitor. O maşină care este inter-domeniu şi interoperabilă, care vorbeşte, în viitor, cu sateliţi, elicoptere şi avioane”, a spus CEO-ul Leonardo, Roberto Cingolani.