Biblia și Constituția sunt cărțile de căpătâi

Luni seară, la dezbaterea electorală organizată de Antena 3, președintele PNL și candidat la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a adus în discuție valorile care îi călăuzesc deciziile. Venit cu Biblia și Constituția în mână, Ciucă a subliniat importanța acestor două cărți în viața sa publică și privată.

„Sunt cărţile de căpătâi. Una este cartea de căpătâi a credinţei noastre, Biblia şi cealaltă este Constituţia. Este cartea de căpătâi a democraţiei”, a spus Nicolae Ciucă, făcând referire la jurămintele depuse la începutul carierei sale militare și politice.

Ciucă a amintit jurămintele depuse de-a lungul carierei, de la cel de militar, în fața Drapelului de Luptă, până la cele de ministru și premier, pe Biblie și Constituție.

„Atunci când mi-am început cariera militară, am jurat credinţă ţării în faţa Drapelului de Luptă, după aceea ca ministru, ca prim-ministru, am jurat să îmi fac datoria faţă de ţară, cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie” a declarat acesta.

Ciucă a subliniat că aceste principii trebuie să fie un ghid în deciziile de leadership, afirmând că „suntem trecători în aceste poziții” și că datoria sa este „să facem ceea ce avem de făcut pentru oameni, nu pentru noi.”

Răspunsul lui Nicolae Ciucă către Elena Lasconi

Dezbaterea a adus și un schimb de replici între Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, președinta USR. Aceasta i-a adresat o întrebare, făcând o aluzie la bătălia de la Nassiriya.

Referindu-se la bătălia de la Nassiriya, Ciucă a comentat cu privire la implicarea sa, sugerând că Lasconi ar trebui să evite să se exprime în domenii pe care nu le cunoaște. El a subliniat că a constatat „că acolo unde nu se pricepe este bine să nu se bage.”

„Când vine vorba de Nassiriya, după emisiunea de aseară am putut să constat foarte simplu că doamna Lasconi, cu tot respectul şi condescendenţa, îi spun că acolo unde nu se pricepe este bine să nu se bage”, a mai declarat Ciucă.

Contextul misiunii de la Nassiriya

În contextul controversei privind rolul său în bătălia de la Nassiriya, Nicolae Ciucă a subliniat că niciodată nu a afirmat că trupele românești au realizat fapte eroice. Acesta a relatat că a doua zi după luptă, un general britanic a venit să evalueze îndeplinirea misiunii de către militarii români.

Publicația Recorder a adus, însă, în atenție mărturiile unor generali italieni, care au declarat că trupele române asigurau protecția în afara orașului și nu au fost implicate direct în lupte.

Pe de altă parte, Rinel Roșu, un fost ofițer de în timpul luptei de la Nassiriya, a vorbit despre contribuția lui Ciucă în timpul unei ambuscade din Irak. Roșu a susținut că, în timpul incidentului, Ciucă a luat decizia de a conduce personal retragerea și a asigurat protecția fiecărui membru al unității până la revenirea în siguranță.