Nicolae Ciucă a vorbit joi, 16 noiembrie, despre dificultățile cu care se confruntă coaliția de guvernare, formată din PNL și PSD. Astfel, liderul liberalilor a subliniat că buna funcționare a lucrurilor se bazează pe respect reciproc.
Nicolae Ciucă a vorbit la sediul partidului despre schimbul de replici între Rareş Bogdan şi premierul Marcel Ciolacu. Liderul liberal a dezbătut tensiunile și a subliniat că „nu este normală” niciun fel de astfel de discuţie ținând cont de coaliția dintre cele două grupări politice..
Totodată, a explicat că o coaliţie trebuie să se bazeze pe respect reciproc între parteneri.
Nicolae Ciucă spune că o coaliţie trebuie să se bazeze pe respect reciproc
„Nu este normală niciun fel de astfel de discuţie într-o coaliţie. O coaliţie trebuie să se bazeze pe respect între parteneri şi atunci respectul se concretizează şi în ceea ce înseamnă anumite comportamente, mai ales în spaţiul public”, a declarat Nicolae Ciucă.
Acesta a vorbit și despre declaraţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia Rareş Bogdan nu ar trebui să mai participe la şedinţele coaliţiei.
„Eu sunt convins că, aşa cum am găsit soluţii până acum şi am înţeles că mai presus de orice astfel de reacţie personală şi orgoliu personal este rolul nostru să continuăm să guvernăm şi să asigurăm stabilitatea ţării, să putem să finalizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus. Urmează să venim cu bugetul, să avem o construcţie bugetară pentru anul 2024 aşa cum s-a asumat în coaliţie, şi atunci ne trebuie linişte şi trebuie să gândim ceea ce trebuie să facem”, a spus Ciucă.
Ambele partide trebuie să îşi asume menţinerea stabilităţii
Cu privire la problema ieşirii de la guvernare a PNL, acest a oferit asigurări suplimentare. Potrivit liderului liberal, actul de guvernare în momentul de faţă este între două partide, PNL şi PSD. Astfel, ambele partide trebuie să îşi asume menţinerea stabilităţii coaliţiei şi guvernarea ţării.
„Tocmai am vorbit despre seriozitatea responsabilităţii actului de guvernare. Actul de guvernare în momentul de faţă este între două partide, PNL şi PSD, ca atare ambele partide trebuei să îşi asume menţinerea stabilităţii coaliţiei şi guvernarea ţării.
Nu ne putem permite să destabilizăm situaţia politică a ţării, pentru că, odată cu o astfel de situaţie, se produc efecte pe care nu le putem controla niciunul dintre noi. Preşedintele ţării tocmai a asigurat realizarea, constituirea acestei coaliţii pentru a putea să guvernăm ţara”, a mai spus Ciucă.
Preşedintele liberalilor a confirmat că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu după acest scandal.
„Imaginea coaliţiei este afectată de astfel de schimburi între membrii celor două partide, în sensul în care ieşim în spaţiul public cu subiecte absolut marginale faţă de ceea ce avem voi de făcut”, a completat Ciucă.
Cu privire la afirmaţia lui Rareş Bogdan, potrivit căreia atmosfera în coaliţie a devenit una insuportabilă pentru PNL, Ciucă a subliniat că formațiunile nu-și permit să producă un dezechilibru politic.
Potrivit liberalului, PSD și PNL nu se află într-o situație care să le permită astfel de tensiuni, care ar pune în pericol coaliția.
„Aici este absolut obligatoriu să înţelegem că nu suntem într-o situaţie în care să ne suportăm sau să nu ne suportăm unii pe alţii. Ne-am asumat să facem acest construct politic, mergem cu el până la capăt. Nu cred că ne putem permite, nici PNL, nici PSD, să producem un dezechilibru politic în acest moment”, a conchis Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă, a al 70lea prim-ministru al României, în 2021. A părăsit funcția, în iunie 2023. Având o carieră militară distinsă, Ciucă a servit ca Șef al Statului Major al Apărării înainte de a intra în politică.
Născut pe 7 februarie 1967, în județul Hunedoara, el a fost recunoscut pentru expertiza sa în domeniul apărării și pentru contribuțiile sale la misiunile NATO.În prezent, ocupă funcțiile de Președinte al Senatului și de Președinte al PNL.
Totodată, Nicolae Ciucă este și senator, începând cu data de 21 decembrie 2020. A fost Ministru al Apărării Naționale, între noiembrie 2019 și noiembrie 2021.