Joi, 3 octombrie, ediția a VII-a a Galei Top 100 Români de Pretutindeni a avut loc la Palatul Parlamentului. Acest eveniment face parte din proiectul mai amplu Repatriot. Proiectul încurajează românii din întreaga lume să exploreze oportunități în România și să rămână implicați în dezvoltarea țării lor.
Inițiativa RePatriot
În cadrul discursului său de la Gala Top 100 Români de Pretutindeni, Nicolae Ciucă a felicitat organizatorii evenimentului pentru inițiativă.
„Am înțeles că sunt foarte mulți români care au venit în România pentru a participa la acest eveniment și sunt parte consistentă a pregătirii și desfășurării tuturor activităților, care dau consistență și valoare tuturor demersurilor pe care RePatriot le desfășoară atât în țară, cât și în străinătate.
Mă bucur foarte mult și vreau să îi felicit pe cei 700 de laureați ai Summitului RePatriot – Top 100 Românii de Pretutindeni”, a declarat el.
“Am înțeles că aproximativ 50% dintre ei au venit să se bucure de această recunoaștere a ceea ce au realizat și a performanței care este recunoscută atât în țară, cât și în străinătate.
În același timp, pot să îmi exprim recunoștința pentru ceea ce faceți, unde ați luat cu dumneavoastră tot ceea ce înseamnă creativitate, inteligență, inițiativă românească și sunt convins că gândiți ca noi toți că trebuie să vină cumva pe acest fir al identității noastre, să se așeze cumva acasă, aici, în România”, a continuat Președintele PNL.
Propunerile PNL
El a menționat, de asemenea, că românii din diaspora sunt puși în fața unei alegeri: să rămână să lucreze în țara în care locuiesc sau să se întoarcă acasă.
“Ne dorim foarte mult să vă întoarceți acasă și vă așteptăm să vă întoarceți acasă”, a subliniat Nicolae Ciucă.
El a vorbit și despre câteva inițiative și proiecte care tind să faciliteze întoarcerea românilor din diaspora. Unul dintre acestea este Start-ul Nation 2.
Liderul PNL a prezentat și propunerea legislativă a partidului de a oferi acces prioritar românilor care revin în țară la programele Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră. Aceste programe oferă finanțări cuprinse între 10.000 și 100.000 de euro pentru proiecte agricole.
În plus, propunerea sa cere acces prioritar românilor care revin în țară și la Programul Anual pentru Investiții în Turism. Ei ar avea și posibilitatea de a-și putea cumpăra case prin programul Prima Casă din diaspora, cât și de-a fi scutiți de impozite.
România are oportunități de îmbunătățire
“Aceste inițiative sunt foarte bune, ne leagă cumva, dar este nevoie de mai mult decât atât. Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă identitatea noastră, cultura noastră, tradiția noastră, educația noastră.
Și cred că toate aceste chestiuni pot fi îndeplinite prin legătura dintre comunitatea de peste hotare și organele statului, prin tot ceea ce putem face acolo unde românii s-au coagulat deja – și avem comunități mari de zeci de mii, sute de mii de români – și unde organele statului ar trebui să se ocupe de tot ceea ce înseamnă înființarea și funcționarea unor școli în care să se asigure școlarizarea în limba română pentru a putea duce mai departe limba, cultura și istoria României și, de asemenea, același lucru să se întâmple în țară pentru românii care aleg să revină în țară”, a adăugat Nicolae Ciucă.
El și-a încheiat discursul precizând că țara s-a schimbat și are oportunități de a se moderniza, de a se îmbunătății.
“Pentru asta avem nevoie, bineînțeles, de potențialul nostru aici, în țară, dar tot ceea ce ați reușit să dobândiți și să dezvoltați acolo unde ați performat și unde ați reușit să vedeți cum se fac lucrurile ne ajută foarte mult”, a încheiat el.