Nicolae Ciucă: Trebuie să scădem deficitul la nivelul de 3%
Invitat la Digi 24, Nicolae Ciucă a comentat varianta majorării TVA în 2025, una dintre temerile majore ale mediului de afaceri, în condițiile în care există o percepție că guvernul și instituțiile fiscale, cum ar fi ANAF și Ministerul Finanțelor, nu sunt eficiente în colectarea taxelor și impozitelor. Din acest motiv, majorarea TVA pare o soluție simplă în această situație.
„În urmă cu aproximativ două săptămâni, la sediul partidului, am avut o întâlnire cu reprezentanții Concordia, este asociația reprezentativă a mediului de afaceri, și am discutat exact aceste aspecte (…). Oamenii au această temere legată de creșterea deficitului.
Vedem că există o estimare, care ne duce pe finalul anului cu un deficit aproape de 7 – 6,8, 6,9 – și este un un deficit pe care nu putem să îl ducem mai departe, în primul rând pentru că noi trebuie să fim conștienți că trebuie să facem în așa fel încât să îl scădem la nivelul de 3%.
Există o coroborare între deficitul foarte mare, datoria publică și creșterea dobânzilor la împrumuturile pe care noi trebuie să le plătim. Ca atare, trebuie să facem în așa fel încât la nivelul Guvernului, prin măsurile pe care le luăm, toate aceste chestiuni să intre în descreștere. Și vă spuneam că am discutat cu membrii Concordia, le-am promis, am fost împreună cu ministrul de finanțe și am stat de vorbă în detaliu pe toate aceste subiecte.
Ministrul de finanțe a prezentat foarte clar că, în momentul de față, la nivelul colectării veniturilor există o creștere de 17% raportat la colectările de anul trecut, deci prin măsurile deja implementate avem”, a spus Nicolae Ciucă.
Reducerea cheltuielilor bugetare, o țintă importantă pentru Guvern
Șeful Senatului a declarat că toate acestea nu sunt de ajuns. Ciucă a subliniat necesitatea ca creșterea colectărilor să fie echilibrată cu reducerea cheltuielilor bugetare și a afirmat că este imperativ ca Guvernul să reintroducă măsurile de reducere a acestora. A adăugat că gestionarea echilibrului fiscal bugetar și recuperarea TVA-ului sunt esențiale și că există un deficit de TVA de 35 de miliarde de lei.
El a menționat că au fost propuse unele măsuri, inclusiv discuții despre măsura pe e-TVA, care, în opinia sa, ar fi trebuit discutată în prealabil cu mediul de afaceri. El a subliniat importanța mediului de afaceri în economie.
Președintele Senatului a comentat, apoi, și faptul că premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că negociază cu Comisia Europeană o păsuire, o eșalonare a reducerii deficitului pe şapte ani. Nicolae Ciucă a explicat că nu este necesar să se negocieze, deoarece Comisia Europeană a luat deja o decizie. El a subliniat că în prezent mai multe țări din Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit crescut, iar Comisia Europeană a decis ca toate aceste țări să rezolve problema în următorii șapte ani.
Nicolae Ciucă a menționat că este necesar să fie prezentat un set de măsuri fiscal-bugetare gestionate și coordonate la nivel guvernamental. Conform calculelor sale, decizia va implica o scădere anuală de 0,7 procente în următorii șapte ani.
El a adăugat că în timpul mandatului său ca prim-ministru a reușit să reducă deficitul cu un punct procentual atât pe cash, cât și pe ESA, subliniind că acest lucru nu este ușor și necesită o gestionare riguroasă până la cel mai mic detaliu.