UPDATE

La ceremonia dedicată aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, desfășurată la Iași, Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de unitate și încredere în viitorul țării. El a subliniat că România nu va cădea în mâinile demagogilor și populiștilor.

Ciucă a evidențiat importanța evenimentelor istorice precum:

  • Revoluția de la 1848
  • Unirea Principatelor din 1859
  • formarea României Mari în 1918
  • Revoluția din 1989

Liderul liberal spune acestea reprezintă momente cheie ale aceluiași destin istoric. A pledat pentru menținerea traseului democratic al țării și a reafirmat că România își îndeplinește destinul istoric fiind parte a lumii occidentale libere.

”Ne regăsim aici pentru a sărbători împreună 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859. Atunci când a avut obiective clare şi un plan de ţară, România a avut doar de câştigat. De aceea, cine înţelege cu adevărat istoria unui popor, înţelege ce are de făcut în continuare. Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, formarea României Mari în 1918 şi Revoluţia din 1989 sunt momente ale unui singur destin istoric. Acest destin istoric înseamnă România Occidentală, România europeană, România suverană şi independentă”, a declarat preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, în discurs.

El a subliniat faptul că, în ciuda provocărilor actuale, România a reușit să rămână un pol de stabilitate și democrație în regiune. Acesta a recunoscut că există nemulțumiri în societate și a afirmat că este necesar să se vorbească deschis despre acestea.

A evidențiat prioritățile pentru cetățeni, cum ar fi:

  • soluții pentru creșterea prețurilor
  • venituri mai mari
  • finalizarea proiectelor de infrastructură
  • îmbunătățirea sistemului educațional și de sănătate

”Pacea, bunăstarea oamenilor şi întreaga ordine regională şi mondială au fost puse sub semnul întrebării. Cu toate acestea, România a reuşit un lucru remarcabil. A rămas un pol de stabilitate şi un pol al democraţiei în regiunea noastră. În faţa crizelor, prioritatea noastră a fost să asigure stabilitatea ţării, nu să accentuăm conflictele din societate”, a arătat Ciucă.

”Ştiu că mulţi români sunt nemulţumiţi şi trebuie să vorbim deschis despre aceste nemulţumiri. Ştiu că mulţi oameni sunt dezamăgiţi şi aşteaptă mai mult de la clasa politică. Vor să vadă soluţii pentru preţurile în creştere. Vor să vadă soluţii pentru venituri mai mari. Vor să vadă soluţii pentru finalizarea marilor proiecte de infrastructură. Vor să vadă soluţii pentru o fiscalitate echitabilă, pentru şcoli mai bune şi spitale mai performante. Pentru oameni, contează cum trăiesc zi cu zi. Pentru oameni, contează cum sunt trataţi de instituţiile statului atunci când au nevoie de ele. Pentru oameni, contează ce facem în mod concret pentru a avea o viaţa mai bună în comunitatea lor. Românii ştiu care este adevărul şi românii au mereu dreptate. Pentru ei şi binele lor, statul şi instituţiile trebuie să lucreze”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Referindu-se la contextul internațional, el a menționat că pacea și bunăstarea sunt amenințate de conflictele armate și economice, dar România a rămas un pol de stabilitate.

În contextul actual, Ciucă a subliniat că dezvoltarea țării nu este posibilă fără democrație și fără fondurile europene, evidențiind legătura strânsă dintre nevoile cotidiene ale cetățenilor și obiectivele mari ale țării.

Președintele Senatului a încheiat discursul cu un apel la încredere în forțele proprii și la unitate pentru a apăra România de oportuniști și populiști, considerând că încrederea în viitorul țării reprezintă cel mai frumos cadou cu ocazia Unirii Principatelor.

”Există o legătură strânsă între problemele şi nevoile de zi cu zi ale cetăţenilor şi obiectivele mari ale ţării în care trăim. Nu sunt aspecte diferite. Sunt elementele unui întreg, care se numeşte viaţa noastră. Problemele pe care trebuie să le rezolvăm pentru a avea o viaţa mai bună nu pot fi separate de pericolul ca România să fie scoasă de pe traseul ei democratic şi adusă în haos politic şi economic. România nu va ajunge pe mâna demagogilor şi a populiştilor pentru că destinul României este să fie parte din lumea liberă, din lumea occidentală, din lumea celor puternici”, a ţinut să precizeze preşedintele Senatului.

”Obiectivul nostru pentru viitor este România – pol de dezvoltare regională. Ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de cei mai buni administratori în fruntea ţării, în fruntea judeţelor şi a localităţilor. Avem nevoie de adevăraţi gospodari ai banilor europeni şi ai banilor de la bugetul naţional şi de la bugetele locale. Atunci când ne-am gospodărit bine şi am avut un obiectiv comun, am reuşit să facem lucruri cu impact major pentru viaţa oamenilor la nivel local şi naţional. Am deblocat şi se avansează rapid pentru ca Moldova să aibă autostrăzi. Aeroportul de la Iaşi are un nou terminal care va transforma profund Iaşiul în anii care vor urma. Spitalul Sfânta Maria, cel mai mare spital pediatric, a fost modernizat. În ţară, se lucrează la alte proiecte mari de infrastructură care au ca obiectiv final unirea tuturor provinciilor istorice printr-o reţea modernă de infrastructură rutieră. Autostrada A8 face parte din aceste proiecte.Toate aceste proiecte nu se puteau face fără bani europeni şi banii europeni nu ar exista fără un regim democratic stabil”, a spus Nicolae Ciucă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ciucă, singurul care participă la ceremonii de Ziua Unirii

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au creat o situație tensionată prin deciziile lor contradictorii privind participarea la evenimentele din Iași și Focșani.

Deși inițial anunțaseră că vor participa împreună, premierul Ciolacu a decis în ultimul moment să rămână în București, invocând organizarea unui marș de către AUR în cadrul manifestărilor.

Șeful Senatului, Nicolae Ciucă, va fi singurul prezent la ceremoniile de la Iași și Focșani, confirmându-și prezența cu o zi înainte. Cu toate acestea, contextul politic este tensionat, deoarece AUR a pregătit un marș de protest în ambele orașe, anunțând că intenționează să amplifice tensiunile.

Nicolae Ciucă a participat la inaugurarea noului terminal al aeroportului din Iași

În ciuda evenimentelor politice, Nicolae Ciucă a sosit în Iași cu o zi înainte și a participat la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internațional și la redeschiderea Muzeului de Istorie Naturală, ambele investiții finanțate cu fonduri europene.

În fața posibilelor tensiuni, liderul PNL a emis un apel la calm, îndemnând la ascultarea reciprocă pentru desfășurarea pașnică a evenimentelor dedicate Micii Uniri.

AUR, în schimb, a planificat un marș de protest, cu potențialul de a crea momente tensionate. Surse dezvăluie că membrii partidului condus de George Simion au închiriat camere în Hotelul Traian, situat în Piața Unirii din Iași. De acolo,  intenționează să transmită mesaje de protest și să-i conteste pe politicieni în timpul festivităților.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă/SURSA FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu

Sute de militari vor defila la Iași

Peste 330 de militari vor participa la parada desfășurată în centrul municipiului Iași, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor. Evenimentul militar va cuprinde, sub rezerva condițiilor meteorologice favorabile, și un spectaculos survol al elicopterelor militare.

Ceremonia militară va implica personal militar și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, provenind de la diverse unități precum:

  • Brigada 15 Mecanizată
  • Batalionul 151 Infanterie
  • Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu” Bacău
  • Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași
  • Colegiul Liceal Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc
  • Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș Fălticeni”