Conflictul din Orientul Mijlociu și efectele asupra României
Nicolae Ciucă, șeful liberalilor și fost prim-ministru, atrage atenția asupra efectelor războiului din Orientul Mijlociu asupra României. De asemenea acesta a explicat despre măsurile adoptate în perioada mandatului de premier.
Ofensiva israeliană în Liban împotriva grupării Hezbollah, sprijinită de Iran, precum și atacurile cu rachete din partea Iranului ca reacție, indică faptul că există riscul unei escaladări a situației în perioada următoare.
În același timp, rezervele semnificative de țiței ale SUA, OPEC și altor țări îi determină pe unii investitori să rămână optimiști, sperând că fluctuațiile prețurilor vor putea fi controlate prin utilizarea acestor rezerve disponibile.
Securitatea energetică o necesitate
Nicolae Ciucă premier a subliniat că, în actualul context tensionat din Orientul Mijlociu, importanța securității energetice este mai evidentă ca niciodată. Prețul petrolului a crescut din cauza temerilor că o intensificare a conflictului ar putea perturba livrările de țiței din principalul punct de export al regiunii.
Independența energetică permite țărilor să-și asigure sursele de energie necesare fără a depinde excesiv de importuri, mai ales din regiuni instabile. Creșterea prețului petrolului, generată de temerile legate de o posibilă intensificare a conflictelor și de întreruperea livrărilor din principalul punct de export al regiunii, evidențiază vulnerabilitățile asociate dependenței energetice externe.
Investițiile în surse alternative de energie și în tehnologii de stocare pot reduce riscurile economice și geopolitice, asigurând un mix energetic diversificat. Astfel, consolidarea independența energetică nu este doar o opțiune strategică, ci o necesitate în fața incertitudinilor geopolitice curente.
„Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce la creșterea prețurilor la combustibilii petrolieri. Această situație ar putea avea impact major asupra populației în lipsa unor decizii care să asigure stabilitatea energetică a României. Încă din mandatul meu de premier am adoptat măsuri concrete pentru a asigura independența energetică a țării noastre:
-
Am deblocat proiectele de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, ceea ce va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel, atingerea obiectivului de a fi independenți energetic;
-
Am accelerat exploatarea petrolului din Marea Neagră, reducând astfel dependența de resursele externe și asigurând resurse proprii de energie;
-
Prioritizez în continuare securitatea energetică a României prin măsuri care vizează extinderea surselor de energie, modernizarea infrastructurii și colaborarea cu partenerii internaționali, pentru a asigura un viitor energetic sigur și stabil.”, scrie într-o postare Nicolae Ciucă.