Nicolae Ciucă vrea să fie asigurată sustenabilitatea noii legi

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut noi declarații vineri, 10 noiembrie 2023, la Baia Mare. El a vorbit mai ales despre noua lege a pensiilor.

Ciucă este de părere că problema legii celei noi este una foarte serioasă și este necesar ca sursele de finanțare să fie identificate extrem de clar.

Aceste declarații vin în contextul scandalului din coaliție și dintre miniștri pe tema noii legi.

„În toată această dezbatere, eu nu cred că trebuie să venim în faţa cetăţenilor şi să facem un joc politic pe o problemă foarte serioasă şi foarte mult aşteptată de români pentru că, în primul rând, este vorba despre responsabilitatea noastră pentru a asigura sustenabilitatea acestei noi legi a pensiilor”, spune Ciucă.

Sursele de finanțare trebuie identificate clar de către Guvern

Preșdintele PNL explică faptul că impactul legii este foarte mare, drept urmare, responsabilitatea Guvernului este pe măsură. El anunță că anul viitor, Executivul va avea nevoie de o sumă foarte mare, 25 de miliarde.

„Ca atare, ţinând cont de impact, este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să se identifice sursele de finanţare pentru ca, în anul 2024, pentru creşterea cu rata inflaţiei, să asigurăm o anvelopă de aproximativ 15 miliarde de lei, iar de la 1 septembrie, valoarea necesară este de aproximativ 10 miliarde.

În total, în anul 2024, avem nevoie de 25 de miliarde, iar pentru anul 2025, din calculele efectuate la Ministerul Muncii, avem nevoie de 33 de miliarde. Toate aceste sume trebuie colectate la buget”, a arătat el.

În contextul marii nevoi de surse de finanțare, subiectul combaterii evaziunii fiscale devine și mai important.

„Trebuie să spunem că avem o evaziune pe colectarea de TVA de aproximativ 30 de miliarde, dacă nu mai mult de 30 de miliarde de lei”, a mai spus Ciucă.

Explicații despre scandalul din coaliție pe tema noii legi a pensiilor

Tot vineri, liberalul a explicat modul în care au fost rezolvate problemele pe această lege. Ele au pornit de la faptul că au fost vehiculate 2 cifre diferite.

Ciucă spune că „una făcea referire la un impact de 55,6 miliarde de lei, prezentată de doamna ministru (n.red. – Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii) și una pe care o știam de la ministrul Finanțelor, de 30 de miliarde”.

„La Guvern s-au lămurit toate aceste elemente de impact. Singura chestiune este să rezolvăm problema asigurării fondurilor necesare, creșterea veniturilor, care se poate realiza prin combaterea evaziunii fiscale și stim că neîncasările la TVA din cauza evaziunii sunt peste 30 de miliarde de lei. (…)

Nu se reușește, atunci sunt alte măsuri care trebuie luate, măsuri pe fiscalitate. Un nou cod fiscal trebuie să vină și să facă obiectul rezolvării jalonului din PNRR”, a declarat Nicolae Ciucă, pentru Știrile TVR.

Despre „Legea pensiilor”, din România, au existat anumite comentarii venite și din partea Fondului Monetar Internațional.

Conform Evz .ro, FMI ar fi transmis către Ministerul Finanțelor un răspuns în care arată că – „cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor sunt estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 plus 1% din PIB începând cu 2025. Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului care nu coincide cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, prag stabilit de Comisia Europeană.

Nicolae Ciucă a mai explicat faptul că noua „Lege a pensiilor” are la bază patru principii: contributivitate, stabilitate, solidaritate și egalitate.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat Legea pensiilor, după trei amânări ale ședinței de guvern.