Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, în cursul zilei de marți, premierul Nicolae Ciucă a purtat mai multe discuții cu reprezentanții companiilor Romelectro, Hidroconstruct, Hidroelectrica, CE Oltenia și CE Hunedoara.
În ceea ce privește scopul acestora, șeful Executivului a vorbit despre soluții de creștere a producției de energie electrică. Sursa citată menționează că la discuții au participat și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, miniștrii Energiei, Virgil Popescu, Mediului, Tanczos Barna, și Justiției, Cătălin Predoiu.
Astfel, în urma discuțiilor avute, Guvernul precizează că începând cu luna mai a acestui an, CEO Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW, iar până la sfârșitul anului, darea în folosință a Centralei de la Iernut va furniza alți 210 MW. Investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro vor asigura alți 200 de MW, începând cu anul viitor, susține guvernul.
Ce plan are Guvernul
Referitor la planurile de investiții din Fondul de Modernizare pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile, în acest sens, CE Oltenia a depus proiecte în valoare de 1,4 miliarde euro, din care 895 milioane de euro din Fondul de Modernizare.
În același timp, alte 400 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor depuse de Transelectrica, la care se vor adăuga cele 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
Guvernul mai menționează că în luna martie vor fi lansate apeluri de proiecte în domeniul energei în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o capacitate suplimentară de producere a energiei electrice de 260 MW.
Totodată, din Fondul de Modernizare, în această toamnă vor fi puse la dispoziție alte 2,8 miliarde euro pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei.
În timp ce Guvernul României caută soluții pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei, UE face eforturi uriașe pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc.
Ce își dorește UE
Mai exact, în cursul zilei de astăzi, Comisia Europeană a propus liniile generale ale unui plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale.
La rândul ei, Europa se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie de mai multe luni, însă incertitudinea care există în prezent cu privire la aprovizionare agravează această problemă.
Astfel, planul CE, denumit REPowerEU, va încerca să diversifice aprovizionarea cu gaze, să accelereze introducerea gazelor din surse regenerabile și să înlocuiască gazul pentru încălzire și producerea de energie electrică. Astfel, până la sfârșitul anului, cererea UE de gaz rusesc s-ar putea reduce cu două treimi.