Premierul grec Kyriakos Mitsotakis efectuează o vizită oficială în România, iar cu această ocazie a avut o întâlnire și cu omologul său român, premierul Nicolae Ciucă. La scurt timp după finalizarea discuțiilor, șeful Executivului a subliniat faptul că relațiile dintre Grecia și România rămân unele unite.
”Marcăm, astfel, împreună, o zi aniversară în istoria relaţiilor româno-elene: la 23 februarie 1880, exact acum 142 de ani, Consulatul General al Greciei la Bucureşti transmitea ministrului afacerilor străine recunoaşterea independenţei României”, a spus prim-ministrul.
În ceea ce privește îngrijorările din Europa, Nicolae Ciucă a afirmat că discuţiile cu omologul său grec ”au reflectat priorităţile curente ale dialogului bilateral şi ale cooperării economice şi sectoriale, dar şi teme de actualitate incluse pe agenda regională, a Uniunii Europene şi a NATO”.
”Am putut constata că dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor noastre bilaterale sunt favorizate de relaţiile tradiţionale dintre ţările noastre, istoria comună, precum şi de abordările similare pe numeroase tematici regionale şi europene. Totodată, comunitatea românească din Grecia şi comunitatea elenă din România contribuie substanţial la dezvoltarea relaţiilor culturale şi sociale dintre ţările noastre.
Grecia, alături de România
Există un potenţial foarte mare de dezvoltare a dialogului bilateral, care trebuie valorificat – atât în plan economic, unde trebuie stimulată şi promovată dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, cât şi în plan sectorial. În acelaşi timp, este important să identificăm împreună şi alte domenii sau segmente unde putem dezvolta iniţiative reciproc avantajoase, de natură să extindă cooperarea româno-elenă”, a spus premierul României.
Nicolae Ciucă susține că România a condamnat încălcarea de către Rusia a dreptului internațional, iar alături de Grecia, va continua coordonarea pentru consolidarea securităţii Flancului Estic al NATO, precum şi despre măsurile de răspuns potrivite.
”Am condamnat ferm noua încălcare de către Rusia a dreptului internaţional, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei prin recunoaşterea aşa-zisei independenţe a regiunilor ucrainene Doneţk şi Luhansk şi agresiunea la adresa Ucrainei prin pătrunderea altor trupe ruse pe teritoriul acestui stat. Aceste acţiuni contribuie la deteriorarea suplimentară a securităţii şi stabilităţii regionale, europene şi euro-atlantice şi au un potenţial de escaladare.
În context, am discutat şi despre continuarea coordonării pentru consolidarea securităţii Flancului Estic al NATO, precum şi despre măsurile de răspuns potrivite. Am reafirmat, şi în acest context, susţinerea puternică pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Șeful Executivului a mai punctat și faptul că ”eforturile diplomatice sunt intense, iar atât România, cât şi Grecia, le susţin cu toate mijloacele şi în toate formatele disponibile”.
Prioritățile Greciei și ale României
În ceea ce privește pandemia de coronavirus, premierul susține că alături de omologul său grec, cei doi au vorbit despre provocările din următoarea perioadă, dar și despre oportunitățile pe care PNRR-urile le oferă de ambele părți.
”România şi Grecia au abordări similare pe numeroase tematici regionale, cu interese comune şi viziuni convergente. Am evidenţiat necesitatea aprofundării dialogului existent în cadrul formatelor de cooperare regională, cu accent pe proiecte de interconectare în domeniul energiei şi transporturilor. În privinţa agendei europene, am schimbat opinii cu privire la provocările ridicate de pandemia de COVID-19 şi oportunităţile de dezvoltare economică oferite de Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă.
De asemenea, am subliniat cu acest prilej obiectivul României de a contribui mai departe la consolidarea UE, prin participarea sa ca membru deplin al Spaţiului Schengen. Am primit reconfirmarea susţinerii din partea domnului prim-ministru Kyriakis Mitsotakis pentru atingerea acestui obiectiv”, a arătat premierul.
Schimbările climatice au fost de asemenea un alt subiect dezbătut miercuri, conform premierului.
”Am recunoscut eforturile Greciei, alături de alte state membre mediteraneene în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor imigraţioniste. Sperăm ca în acest semestru să existe progres pe componentele Pactului european pentru migraţie şi azil, astfel încât să avem la nivelul UE un sistem funcţional pe aceste dimensiuni.
Referitor la extinderea Uniunii Europene, am putut constata că România şi Grecia rămân susţinătorii activi ai acestui proces, care trebuie să avanseze pe baza meritelor statelor candidate. Punctele noastre de vedere converg: extinderea este o investiţie geostrategică în stabilitatea şi prosperitatea întregului continent european”, a menţionat Ciucă.