Președintele Senatului Nicolae Ciucă a declarat că angajamentul României față de viitorul NATO este de neclintit. De asemenea, a punctat că țara noastră e pregătită să contribuie la deciziile strategice care vor contura următorii 75 de ani ai alianței.
Nicolae Ciucă, declarații la summitul NATO
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța menținerii capacității NATO de a apăra fiecare centimetru din teritoriul său și a reafirmat angajamentul României față de Alianță, la Summitul NATO.
Nicolae Ciucă a evidențiat că NATO sărbătorește 75 de ani de angajament pentru pace, securitate și apărare colectivă. El a subliniat că, de-a lungul acestor ani, NATO a devenit cea mai puternică alianță militară din lume, oferind stabilitate și promovând valorile democratice.
„Sărbătorim 75 de ani de angajament neclintit pentru pace, securitate şi apărare colectivă. Timp de 75 de ani, cu toţii am clădit, pas cu pas, cea mai puternică alianţă militară pe care a văzut-o vreodată lumea. Încă de la începuturile sale, NATO a reprezentat piatra de temelie a securităţii transatlantice oferind un scut de stabilitate şi un far al valorilor democratice. Principiile Alianţei privind apărarea reciprocă şi securitatea prin cooperare nu au fost niciodată mai cruciale, în special pe măsură ce navigăm printre ameninţările complexe şi în continuă evoluţie ale secolului XXI. România, membră a NATO din 2004, şi-a demonstrat constant dedicarea faţă de obiectivele Alianţei. Poziţia noastă strategică pe flancul estic al NATO ne plasează în prima linie atât a apărării cât şi a descurajării. România şi-a îndeplinit şi depăşit în mod constant angajamentele privind cheltuielile de apărare, consolidând capacităţile noastre militare şi contribuind la misiunile NATO şi operaţiuni în întreaga lume”, a transmis Nicolae Ciucă.
Rolul României în NATO
România, membră a NATO din 2004, a demonstrat constant dedicarea sa față de obiectivele Alianței. Poziționată strategic pe flancul estic, România joacă un rol crucial în apărarea și descurajarea agresiunilor. Nicolae Ciucă a menționat că România și-a îndeplinit și depășit angajamentele privind cheltuielile de apărare, contribuind semnificativ la misiunile și operațiunile NATO.
Românii sunt activi în menținerea păcii în regiuni critice precum Marea Baltică și Marea Neagră, reflectând angajamentul țării față de securitatea regională și globală. În contextul conflictului din Ucraina, România sprijină partenerii care luptă pentru suveranitate și integritate teritorială.
„Bărbaţii şi femeile noastre sunt angajaţi activ în menţinerea păcii la Marea Baltică la Marea Neagră reflectând angajamentul nostru de neclintit pentru securitatea regională şi globală. Acest summit ne oferă o ocazie unică de a aborda provocările presante cu care se confruntă Alianţa noastră. Conflictul actual din Ucraina subliniază urgenţa răspunsului nostru colectiv la o agresiune şi importanţa sprijinirii partenerilor noştri în lupta pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, a afirmat Ciucă.
Condamnă ferm atacul Rusiei asupra Ucrainei
Nicolae Ciucă a condamnat ferm atacul Rusiei asupra Ucrainei, subliniind că partenerii NATO luptă pentru aceleași valori democratice. El a accentuat necesitatea consolidării bazei industriale de apărare pentru a menține NATO pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu.
„Partenerii noştri luptă de partea bună a istoriei, pentru aceleaşi valori în care credem şi noi (…) Trebuie să găsim echilibrul perfect pentru a ne proteja valorile fundamentale fără a le schimba sau pierde pe drum. În plus, trebuie să ne concentrăm pe consolidarea bazei noastre industriale de apărare pentru a ne asigura că NATO rămâne capabilă şi pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său. De asemenea, este evident că trebuie să menţinem o prezenţă puternică a NATO în regiunea Mării Negre. În plus, trebuie să creştem nivelul de dialog politic şi de sprijin practic pentru ceilalţi parteneri estici. În special Republica Moldova şi Georgia”, a adăugat Ciucă.
Președintele Senatului a evidențiat importanța unei prezențe puternice a NATO în regiunea Mării Negre și a cerut creșterea nivelului de dialog politic și sprijin practic pentru partenerii estici, în special Republica Moldova și Georgia.
Angajamentul României pentru Viitorul NATO
Privind spre viitor, România va continua să susțină cooperarea consolidată și împărțirea echitabilă a sarcinilor în cadrul Alianței. Nicolae Ciucă a subliniat importanța adaptării NATO la noile amenințări, inclusiv războiul cibernetic și tacticile hibride. România este pregătită să contribuie la deciziile strategice care vor defini următorii 75 de ani ai NATO.
„Privind spre viitor, România va continua să pledeze pentru o cooperare consolidată şi pentru împărţirea sarcinilor în cadrul Alianţei. Credem într0un NATO robust şi rezistent, care să se adapteze noilor ameninţări, inclusiv războiului cibernetic şi tacticilor hibride. Angajamentul nostru faţă de viitorul NATO este de neclintit şi suntem pregătiţi să contribuim la deciziile strategice care vor contura următorii 75 de ani ai Alianţei noastre. În concluzie, forţa NATO constă în unitatea noastră şi în valorile noastre comune. Pe măsură ce comemorăm această etapă importantă, haideţi să ne reînoim angajamentul faţă de pace, securitate şi democraţie. Împreună ne vom asigura că NATO rămâne o forţă puternică pentru bine într-o lume tot mai complexă”, a mai spus Nicolae Ciucă.