Nicolae Ciucă, despre 23 august 1944: Reprezintă reorientarea geopolitică a României

Nicolae Ciucă, PNL, alegeri prezidentiale

SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu privire la semnificația zilei de 23 august 1944 pentru România și istoria țării. Șeful PNL spune că acest moment a marcat „reorientarea geopolitică a României și scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu șase luni”.

Nicolae Ciucă a scris pe pagina lui de socializare că ziua de 23 august 1944 marchează reorientarea geopolitică a României și scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu șase luni.

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu privire la semnificația zilei de 23 august 1944

Șeful PNL amintește că situația sensibilă de atunci a armatei noastre și a aliatului german ar fi făcut ca „planul sovietic de spargere a frontului în zona Moldovei să ducă la scoaterea României din război prin ocuparea țării de către URSS”.

În acest context, subliniază Ciucă, întoarcerea armelor a fost „o necesitate pentru salvarea țării”. Totuși, actul temerar al Regelui Mihai și semnificația zilei de 23 august 1944 „au fost prea mult timp falsificate de regimul comunist”.

„Pentru istoria noastră, 23 august 1944 reprezintă reorientarea geopolitică a României și scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu șase luni. Situația sensibilă de atunci a armatei noastre și a aliatului german ar fi făcut ca planul sovietic de spargere a frontului în zona Moldovei să ducă la scoaterea României din război prin ocuparea țării de către URSS.

Astfel, întoarcerea armelor a fost o necesitate pentru salvarea țării. Peste timp, actul temerar al Regelui Mihai și semnificația zilei de 23 august 1944 au fost prea mult timp falsificate de regimul comunist”, a scris Ciucă pe Facebook.

SURSA FOTO: Facebook

Astăzi marcăm Ziua Europeană de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Liberalul a spus apoi că astăzi marcăm două momente importante. Este vorba despre:

  • Ziua Europeană de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare;
  • Ziua națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

În această zi, oamenii rememorează „atrocitățile comise de regimurile criminale care au zdrobit drepturile și libertățile oamenilor”. Acestea au lăsat în urmă „milioane de victime nevinovate și zeci de milioane de destine frânte”.

„De asemenea, astăzi marcăm Ziua Europeană de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, dar și Ziua națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului. Rememorăm atrocitățile comise de regimurile criminale care au zdrobit drepturile și libertățile oamenilor, lăsând în urmă milioane de victime nevinovate și zeci de milioane de destine frânte”, a mai scrisu Ciucă.

Șeful PNL spune că tragedia popoarelor din această parte a Europei a început în 23 august 1939. La momentul respectiv, continentul a fost împărțit în sferele de influență a două puteri dictatoriale, prin Pactul Ribbentrop-Molotov.

Nicolae Ciucă și-a încheiat mesajul prrin a sublinia că poporul nostru a luptat mereu pentru libertatea de a-și alege propriul destin..

„Tragedia popoarelor din această parte a Europei a început în 23 august 1939, când continentul a fost împărțit în sferele de influență a două puteri dictatoriale, prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Mentalitatea trasării de linii peste harta altor țări o vedem și acum la Răsărit. Sprijinul occidental pentru Ucraina invadată este respingerea categorică a acestui mod tiranic de abordare a relațiilor cu statele învecinate.

Poporul nostru a luptat mereu pentru libertatea de a-și alege propriul destin. Spre deosebire de 23 august 1939 și de 23 august 1944, acum nu mai suntem vulnerabili în fața ambițiilor imperialiste ale unor dictatori. Ca membri ai NATO – cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie – avem parte de cele mai solide garanții de securitate pe care le-am avut vreodată”, a conchis Ciucă.

Liberalul a publicat și o imagine cu piloții americani lt. Thomas F. Fallon, lt. William S. Robbins și lt. J.A. Alvater, după ce au fost eliberați din prizonieratul românesc la 23 august 1944. În imaginea respectivă, ei citesc presa locală care anunță întoarcerea armelor.